Een app en een zitkussen met druksensoren moet voorkomen dat ouders per ongeluk hun kind achterlaten in een hete auto
Volledig scherm
Een app en een zitkussen met druksensoren moet voorkomen dat ouders per ongeluk hun kind achterlaten in een hete auto © Maxi-Cosi

Dit zitkussen moet voorkomen dat kinderen worden vergeten in hete auto

Maxi-Cosi brengt in januari een zitkussen op de markt dat ouders waarschuwt als ze de auto hebben verlaten terwijl het kinderzitje nog bezet is. Dit zogeheten e-Safety-kussen past in de meeste stoelen van de fabrikant en maakt gebruik van elektronische druksensoren.

Je moet er als ouder niet aan denken, maar toch zijn er elke zomer weer berichten over ouders die per ongeluk hun kinderen achterlaten in de auto. Bij normale temperaturen loopt dit meestal goed af, maar niet als de zon hoog aan de hemel staat. Vooral in Amerika gebeurt het vaak. Afgelopen jaar overleden 54 kinderen nadat ze werden achtergelaten in een te warme auto, meldt Kids and Cars. Hoeveel mensen er in Europa omkomen door oververhitting in een voertuig is niet duidelijk.

De Europese Unie wil dat auto's vanaf 2022 standaard zijn voorzien van kinderdetectiesystemen en automerken als Hyundai, GMC Buick, Cadillac, Chevrolet en Nissan bieden de techniek al aan. Het gaat daarbij om een systeem dat onthoudt of de achterdeuren werden geopend vlak voor of nadat de auto werd gestart. Wanneer dat zo is, hoort de bestuurder een alarmtoon en is in het dashboard de melding ‘look in rear seat’ te zien.

Interactief zitkussen van Maxi-Cosi
Volledig scherm
Interactief zitkussen van Maxi-Cosi © Maxi-Cosi

Wie niet wil wachten totdat nieuwe auto's standaard over zo'n voorziening beschikken, kan vanaf januari al kiezen voor het speciale zitkussen van Maxi-Cosi. Dit kussen waarschuwt ouders als ze de auto hebben verlaten en de plaats nog steeds bezet is. Het e-Safety-kussen past in de meeste stoelen van de fabrikant en maakt gebruik van elektronische druksensoren om te detecteren of een kind op de stoel zit. 

Een bijbehorende smartphone-app geeft een alarmsignaal zodra de ouders met hun mobiele telefoon meer dan 20 meter van de auto verwijderd zijn. Als het bericht gedurende één minuut onbeantwoord blijft, meldt de app automatisch drie noodcontacten wat de locatie van het kind is. Maximaal vier veiligheidskussens kunnen tegelijkertijd via het systeem op de smartphone worden aangesloten. Het zitkussen kost ongeveer 80 euro.

  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.