Volledig scherm
© EPA

‘Dure auto’s maken automobilisten minder hoffelijk in het verkeer’

Onderzoekers van de Universiteit van Nevada hebben ontdekt dat bestuurders met dure auto’s vaak minder beleefd zijn in het verkeer. Hoe duurder de auto, hoe kleiner de kans dat de bestuurder stopt voor overstekende voetgangers.

Quote

Voorrecht en narcisme kunnen leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgan­gers

Onderzoekers Universiteit van Nevada

Automobilisten bleken überhaupt niet zo goed te zijn in stoppen voor overstekende voetgangers, zagen de onderzoekers. Van de 461 bestuurders trapte slechts 28 procent op de rem. De waarde van de auto bleek daarbij een grote invloed te hebben op het remgedrag. Bij elke 1000 dollar (of 915 euro) die een auto meer kost, neemt de kans dat de bestuurder remt voor voetgangers af met ongeveer 3 procent.

De onderzoekers denken dat de bestuurders van duurdere auto’s minder rekening houden met anderen in het verkeer omdat ze zich mogelijk superieur voelen. Ze zouden zich moeilijk in de voetgangers of fietsers kunnen verplaatsen. ,,Gebrek aan betrokkenheid en een lager vermogen om gedachten en gevoelens van anderen te interpreteren, samen met gevoelens van voorrecht en narcisme, kunnen leiden tot een gebrek aan empathie voor voetgangers’’, aldus de onderzoekers over eigenaars van dure voertuigen.

Blank en zwart

De onderzoekers maakten gebruik van camerabeelden van voetgangers, die honderden keren probeerden een weg over te steken, waarbij de reacties van chauffeurs analyseerden. De onderzoekers gebruikten als testpersonen een blanke man en vrouw en een zwarte man en vrouw. Daaruit bleek dat er ook een verschil was tussen de resultaten bij de blanke en zwarte vrijwilligers. De auto’s lieten de blanke voetgangers 31 procent van de tijd oversteken, terwijl 25 procent stopte voor de zwarte voetgangers.