Volledig scherm
© Shody Careman

Elektrische auto ook bij occasionkopers in trek

Hoewel het aantal elektrische auto's nog tegenvalt, neemt de belangstelling van de consument hiervoor wel degelijk toe. Ook als occasion zijn elektrische auto's inmiddels in trek.

Dat concludeert Autotrack na een peiling onder ruim 500 bezoekers van de online auto-aanbieder. Ruim 40 procent van de ondervraagden gaf aan serieus te overwegen om een elektrische auto aan te schaffen.

De trend is volgens Autotrack ook zichtbaar in het zoekverkeer op de website. Het aantal zoekopdrachten naar tweedehands elektrische modellen is in vergelijking met vorig jaar ruim verdubbeld (+113%). Voor autoverkoper Thomas van van hybride-specialist Renses Alkmaar komt dat niet als een verrassing: ,,Waar in de zakelijke markt al langere tijd vraag is naar elektrische auto’s, blijft de particuliere markt hierin nog wat achter. Dat heeft vooral te maken met de hoge aanschafprijs van nieuwe modellen. Omdat tweedehands modellen voor meer mensen binnen financieel bereik liggen, verrast het mij niet dat 40 procent de aanschaf al overweegt.”

Prijsdaling

Sander van Veen, marketing manager bij AutoTrack, verwacht dat de vraag naar tweedehands elektrische auto’s de komende jaren nog veel verder zal stijgen: ,,De aanschafprijzen voor tweedehands elektrische auto’s zijn nog relatief hoog, zeker als je deze vergelijkt met auto’s die rijden op benzine of diesel. Toch verwacht ik dat de vraag naar deze modellen de komende jaren verder zal stijgen. Het aanbod gaat toenemen en mijn verwachting is dat de prijzen hierdoor zullen dalen.”

Naast de aanschafprijs spelen de actieradius, oplaadtijd en oplaadmogelijkheden een belangrijke rol bij de overweging om op stroom te gaan rijden. ,,Ben jij bereid een tweedehands 100% elektrische auto aan te schaffen?'', was een van de vragen in het onderzoek. ,,Zolang je een actieradius hebt van max. 500 km en dan 12 uur moet opladen: niet. Dan kan je simpelweg niet meer met de auto naar het buitenland”, luidde een van de antwoorden.

Van der Veen, Renses Alkmaar: ,,Dit herkennen wij. Er bestaat een grote behoefte aan auto’s met een actieradius van 500 kilometer of meer. Als de ontwikkeling die kant op gaat, zullen meer mensen het aandurven. Daarbij is het ook belangrijk wat de overheid doet als het gaat om belastingvoordeel en het realiseren van oplaadpunten.”