Elektro-caravan rijdt zélf naar het Gardameer (en pakt meteen het wereldrecord)
Na fietsen, auto’s en campers krijgen binnenkort ook caravans hun eigen elektrische aandrijving. De Duitse fabrikant Dethleffs heeft laten zien waar zo’n voertuig toe in staat is: de experimentele e-Home Coco werd achter een Audi e-Tron Sportback gekoppeld en reed grotendeels op eigen kracht van Zuid-Duitsland naar het Gardameer in Italië.
Het is voor het eerst dat een volledige elektrische combinatie een rit van bijna 400 kilometer weet af te leggen zonder onderweg de accu’s bij te laden. De route startte in het Zuid-Duitse plaatsje Isny im Allgäu (tussen Zürich en München) en eindigde aan het Italiaanse Gardameer. Met die prestatie laten caravanmerk Dethleffs, moederbedrijf Erwin Hymer Group en toeleverancier ZF Group (onder meer bekend van elektromotoren en versnellingsbakken), niet alleen zien wat er mogelijk is met elektrisch aangedreven caravans, maar het levert de bedrijven ook meteen een wereldrecord op.
De elektrisch aangedreven caravan is een interessante ontwikkeling, omdat zo’n voertuig het in theorie veel eenvoudiger maakt om met een elektrische auto én je caravan op vakantie te gaan. Normaal gesproken heeft een zware aanhanger immers een grote invloed op het rijbereik van elektrische auto’s: die modellen kunnen weliswaar steeds zwaardere trailers trekken (kijk maar naar de 1500 kilo van de Volvo XC40 P8 of de 1600 kilo die de Hyundai Ioniq 5 aan zijn trekhaak mag hebben), maar de actieradius van de trekkende e-auto kan in sommige gevallen halveren.
Eigen accupakket
Dat effect willen steeds meer fabrikanten dus oplossen door de caravan zelf ook van elektrische aandrijving te voorzien. In dit geval heeft Dethleffs twee accupakketten met elk een inhoud van 40 kilowattuur in de bodem van de e-Home Coco gebouwd. Het opladen gebeurt via een (bij auto’s inmiddels gebruikelijk) CCS-laadpunt in de zijkant. In plaats van een normale as tussen de wielen heeft de caravan twee elektromotoren in een centrale behuizing gekregen. Op een parkeer- of kampeerplaats kunnen de motoren afzonderlijk van elkaar draaien (en dus dienst doen als ‘mover’, te bedienen via een app), terwijl ze onderweg goed zijn voor een piekbelasting van 90 kilowatt, ofwel 122 pk.
Die extra kracht komt dus bovenop de toch al niet misselijke 408 pk (300 kW) van de Audi e-Tron Sportback die vóór de caravan rijdt. Omdat het getrokken voertuig zelf meedoet, hangt er gevoelsmatig geen achttienhonderd kilo aan de auto, maar komt de getrokken massa volgens Dethleffs overeen met ongeveer 100 kilo. Om de combinatie goed te laten samenwerken, legden de technici maar liefst 750 datapunten aan. Zo weet de caravan bijvoorbeeld precies wanneer de bestuurder van de auto remt; vertraagt het trekkende voertuig, dan zullen de elektromotoren van de caravan binnen een fractie van een seconde ook mee gaan helpen met remmen. Dat komt de veiligheid en stabiliteit van de combinatie ten goede, al zijn er voor de zekerheid ook nog altijd schijfremmen aanwezig.
Volgens de experts van Dethleffs wijst deze gewaagde praktijktest – speciaal georganiseerd voor het 90-jarig bestaan van de caravan- en camperbouwer – aan hoe nuttig het is om een getrokken voertuig zelf ook een aandrijfbron te geven. Na bijna 400 kilometer rijden zit er nog 19 procent stroom in de accu’s van de auto, terwijl de caravan nog 21 procent over heeft. Eigenaren van een dergelijke combinatie hoeven in ieder geval minder vaak te stoppen om te laden. Overigens staat de technologie nog in de kinderschoenen: Dethleffs heeft enkele jaren aan de e-Home Coco gewerkt en wil binnen drie jaar een productiemodel op de markt brengen.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Bijna 1000 kilometer file door Hemelvaartsweekend, ook later in het weekend files
De avondspits was woensdag zeer druk. Rijkswaterstaat waarschuwde daar al voor, omdat veel mensen vroeg naar huis gaan voor een verlengd hemelvaartweekend. De ANWB meldde iets voor 17.30 uur meer dan 1000 kilometer file. -
PREMIUM
Beter dan Tesla, maar ook érg kostbaar: op pad met de Mercedes-Benz EQS
Met de EQA en EQC heeft Mercedes twee tot elektrische auto ‘verbouwde’ modellen in het programma, deze EQS is vanaf de allereerste schets puur en alleen als EV (elektrisch voertuig) bedoeld. Dat maakt het elektrische topmodel uit het EQ-label tot een compromisloze luxe limousine. Kostbaar, maar ook innovatief, efficiënt, veilig, uitzonderlijk comfortabel en bovenal gemakkelijk te rijden. -
Autotest
Nieuwe Porsche Cayenne is zo sportief dat het niet leuk meer is
Porsche is het aan zijn stand verplicht om ook van het nieuwste model weer de sportiefste SUV ter wereld te maken. Dat is leuk als er een bocht opduikt, maar in de 90 procent van de gevallen dat er geen bocht opduikt, pluk je daarvan de wrange vruchten.
-
1200 kilometer zonder tanken? Mercedes ziet het gebeuren
-
-
-
PREMIUM
Levensgevaarlijk: busbaan Zuidplein gebruikt als ‘olifantenpaadje’
Ze zijn de grote schrik van buschauffeurs: mensen die over de drukke busbaan lopen of fietsen omdat ze denken dat ze zo sneller bij de nieuwe ingang van een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland zijn. Het leidt tot levensgevaarlijke situaties. ,,Onbegrijpelijk en ook heel onlogisch, want het is niet eens sneller.”Rotterdam -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.