Volledig scherm
© Clearmotion

Elke auto wordt binnenkort vliegend tapijt met digitaal onderstel

Een Amerikaans bedrijf heeft een ‘digitale’ wielophanging ontwikkeld, die nagenoeg alle koetswerkbewegingen elimineert. Het systeem komt volgend jaar op de markt. Vijf grote autofabrikanten hebben al interesse getoond.

Mercedes-Benz heeft al een wielophanging die met behulp van een camera het wedek scant. Zodra er een verkeersdrempel opduikt, wordt de vering extra slap gemaakt, zodat het lijkt alsof je over een natte cake rijdt in plaats van een verkeersdrempel. Het bedrijf Clearmotion denkt dat het nóg beter kan en wel met een volledig digitaal onderstel.

Acceleratiemeters

Het systeem maakt van de schokdempers actieve draagarmen. Een computer gekoppeld aan acceleratiemeters maakt het mogelijk om de demping bliksemsnel aan te passen via kleine motoren. Met deze technologie kan het koetswerk worden geïsoleerd van de ophanging en kan elke oncomfortabele beweging worden voorkomen. 

Vijf autofabrikanten

Clearmotion beweert zelfs de snelste proactieve ophanging ter wereld te hebben. Zelfs sneller dan de meest geëvolueerde systemen van supersportwagens en limousines. Het Amerikaanse bedrijf zegt bovendien al vijf grote autofabrikanten te hebben overtuigd. Het digitale chassis zal in 2019 als eerste worden toegepast bij een nichemodel, voordat het in 2020 in massaproductie gaat.