Frankrijk is alweer klaar met trajectcontroles
In België neemt het aantal trajectcontroles sterk toe, maar in Frankrijk zijn ze er alweer klaar mee. De officiële reden is dat ze te duur zijn in onderhoud, maar dat is volgens een Franse belangenclub van automobilisten niet de werkelijke reden.
Frankrijk gaat zijn trajectcontroles geleidelijk ontmantelen, zo melden Franse media. De eerste exemplaren verschenen in 2012 langs Franse snelwegen, maar de apparaten, die de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten berekenen, zouden volgens de Franse verkeersveiligheidsorganisatie Sécurité Routière te duur zijn in onderhoud.
‘Slechts’ 5000 bekeuringen per jaar
De geringe winstgevendheid van deze in totaal honderd trajectcontroles zou hier niets mee te maken hebben, aldus Sécurité Routière. Wel is zeker dat de trajectcontroles een stuk minder bekeuringen genereren. Namelijk ‘slechts’ 5000 per jaar per trajectcontrole, tegenover 14.000 per jaar voor klassieke radarsystemen.
Automobilistenorganisatie
Dat lijkt te pleiten voor meer trajectcontroles. Immers: ze doen hun werk goed, want er rijden op die plekken veel minder mensen te snel. Keerzijde is echter dat ze hierdoor de schatkist van de overheid minder vullen. En precies dat laatste schiet de Franse automobilistenorganisatie 40 millions d’automobilistes in het verkeerde keelgat. Ze genereren gewoon niet genoeg geld met verkeersboetes”, zegt Philippe Nozière, voorzitter van de vereniging.
Nieuwe generatie radars
In een persbericht beschuldigt de organisatie de Franse overheid ervan dat de doelstelling van nul ongevallen voor de overheid minder belangrijk is dan het genereren van inkomsten. De Franse autoriteiten gaan de trajectcontroles vervangen door vaste radars van een nieuwe generatie, die meerdere overtredingen tegelijk kunnen registreren en beboeten, en die ook al in België staan.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste e-fatbikes
-
PREMIUMAutotest
Deze auto kost nog geen 50 mille maar heeft wel vleugeldeuren
Het Chinese XPeng maakt pas sinds 2017 auto’s, maar heeft grote ambities. In juli maakt het eerste model, de P7, in Nederland zijn debuut. Een SUV met de naam G9 staat in oktober in de showrooms. Het merk wil voortaan elke twaalf tot achttien maanden een nieuw model introduceren. -
met video
Belgische politicus rijdt rond met James Bond kentekenplaat
Het Belgische Kamerlid Michael Freilich heeft zijn auto voorzien van een draaiende kentekenplaat. Op die manier kan hij zelf kiezen wanneer hij rondrijdt met zijn zogenaamde ‘P-plaat’ voor parlementsleden, of met een gewone nummerplaat. Opvallend genoeg is de installatie waarschijnlijk legaal. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
-
-
-
PREMIUM
Flits-apps in Duitsland nu ook verboden voor passagiers en dit is de boete
In Duitsland is een bijrijder beboet door de rechtbank voor het aan hebben staan van flitssignaleringen. Dat is belangrijk nieuws voor wintersporters die via Duitsland naar Oostenrijk vertrekken, want tot voor kort moesten alleen bestuurders deze signalering uitzetten. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.