Geen grap: bedrijf maakt van Lada’s puur elektrische auto's
Ben je op zoek naar een elektrische auto en wil je niet te veel betalen, dan kun je - net als vroeger - terecht bij het Russische merk Lada. Of eigenlijk bij de Duitse firma Elantrie, want die bouwt voor rond de 20.000 euro de Lada Niva en Dacia Sandero om tot elektrische auto.
De Lada Niva is geen dure occasion. De auto staat te koop voor enkele duizenden euro's en biedt redelijk veel waar voor je geld. De SUV's hebben een hoge zitpositie, zijn redelijk ruim en voelen robuust aan. Ze stonden nooit bekend om hun betrouwbaarheid en zijn daarom onderwerp van veel grappen, maar wanneer je er een elektrische auto van maakt, zou dat al heel wat moeten schelen qua storingsgevoeligheid.
Tot 300 kilometer actieradius
De ombouwset bestaat onder meer uit een elektromotor die de bestaande krukas aandrijft en op die manier alle vier de wielen aanstuurt. De elektromotor is 88 pk (65 kW) sterk. Het is daarmee nog geen Porsche Taycan, maar het is wel iets meer dan de 83 pk (61 kW) van het standaardmodel. De energie wordt opgeslagen in een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 30 kWh, die zich bevindt op de plaats van de brandstoftank. Volgens het bedrijf ligt het bereik van de offroader tussen de 130 en 300 kilometer, afhankelijk van het gebruik.
‘Teslada’
De ‘Teslada’ kan zelfs worden geïntegreerd in het elektriciteitsnet, overtollige energie opslaan en indien nodig terugleveren aan het systeem. Er is ook een 220 volt-aansluiting in de koffer, die elk elektrisch apparaat tot 2000 watt ondersteunt, zoals tuingereedschap of de kampeeruitrusting. Echt goedkoop is de ombouw helaas niet. Wanneer je zelf een Lada meebrengt, zijn de kosten voor de conversie exact 19.900 euro. Voor een gloednieuwe Lada Niva die al is omgebouwd naar elektrisch betaal je 36.800 euro. Het bedrijf biedt de ombouw ook aan voor de Dacia Sandero van de vorige generatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Snelle afschrijving van je auto voorkomen? Let dan hierop
Sommige nieuwe auto’s zijn na drie jaar minder dan 30 procent waard van wat je ervoor hebt betaald. Andere zullen hun waarde vasthouden en kunnen na drie jaar nog 70 procent van die nieuwprijs waard zijn. Hoe kun je zorgen dat jouw auto tot die laatste categorie behoort? -
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort -
PREMIUM
Waarom de Lada verdwijnt uit Europa
Het Russische automerk Lada trekt zich terug van de Europese markt. Het kan niet meer opboksen tegen de strengere milieumaatregelen die gelden sinds begin dit jaar.
-
Twee mannen levend gekookt nadat Lada in zinkgat verdwijnt
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2500 en 3000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2500 en 3000 euro.