Volledig scherm
Bezoekers in een showroom van Tesla in China. De milieubewuste Chinees zal veel dieper in de buidel moeten tasten om de Amerikaanse auto te kunnen rijden. © AFP

Handelsoorlog raakt Tesla-fans in China

Automaker Tesla heeft zijn prijzen voor auto's in China noodgedwongen verhoogd. De tarieven voor de Model X en Model S vallen omgerekend minstens 17.000 euro hoger uit, zo meldde autonieuwssite Electrek.

Tesla is een van de eerste Amerikaanse automakers die de gevolgen van de oplopende handelsspanningen doorberekent in zijn prijzen.

In een reactie op importtarieven door de Amerikaans president Donald Trump op Chinese producten, sloeg dat land met gelijke munt terug. Het verhoogde onder meer de invoerrechten voor auto's uit de Verenigde Staten. Voor de duurdere varianten van de Model S en X moest omgerekend tot wel 32.000 euro meer worden betaald. Tesla wilde niet direct op de prijsstijging reageren.

Inkomsten

China is een van de belangrijkste markten voor Tesla. Het land was vorig jaar goed voor 17 procent van de totale inkomsten van de automaker. Jaarlijks worden naar schatting 15.000 Tesla's naar China verscheept. Tesla is van plan in China een fabriek neer te zetten.

Eerder zei automaker Ford dat prijsstijgingen in China nog niet aan de orde waren. Wel vallen marges lager uit.