Hier staan de vaste en mobiele flitsers langs de Nederlandse wegen
Om snelheidsovertreders te beboeten, telt Nederland trajectcontroles, vaste flitspalen en mobiele controles. Daarnaast rijden er ook nog agenten rond die vaak in onopvallende auto’s controleren. Hoe weet je waar die flitsers staan?
Bij trajectcontroles wordt je gemiddelde snelheid op een stuk weg gemeten. Dus er is een meting aan het begin van het traject en aan het einde. De gemiddelde snelheid wordt berekend en de bekeuring valt automatisch bij de overtreder in de bus. Trajectcontroles worden door borden aangegeven en AutoWeek heeft alle flitsers op een rijtje gezet:
- A2 tussen knooppunt Holendrecht (Amsterdam) en Maarssen
- A2/N2 tunnel Maastricht
- A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude
- A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep
- A10 (Amsterdam ring West) tussen Nieuwe Meer en Coentunnel
- A12 Den Haag, tussen Den Haag Centrum en Prins Clausplein
- A12 Utrecht, hoofdrijbaan en parallelrijbaan tussen knooppunt Lunetten en de Galecopperbrug
- A13 Overschie, tussen Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein
- A20 Rotterdam, tussen het Kleinpolderplein en het Terbregseplein
- A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal
Als er op- en afritten binnen het traject zijn, dan is de trajectcontrole opgebouwd in secties (delen). Als je in één of meer delen van de trajectcontrole te hard rijdt, dan krijg je maar één boete. Die is wel voor de grootste overtreding.
Trajectcontroles ook op N-wegen
Sinds 2020 zijn er ook trajectcontroles op een aantal N-wegen. Het principe hiervan is hetzelfde. Je vindt ze op de volgende wegen:
- N9, tussen Burgervlotbrug en St. Maartensvlotbrug
- N11, tussen Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude-Rijndijk
- N201, Uithoorn
- N205, tussen de N207 en de N232
- N230, Utrecht, provinciale deel van de Zuilense Ring
- N253, rondweg Sluis
- N256, Zeelandbrug
- N260, Tilburg
- N270, tussen Venray en Ysselsteyn
- N275, tussen Blerick en Nederweert
- N277, tussen Ysselsteyn en Vreedepeel
- N325, Arnhem (Pleyroute)
- N333, tussen Steenwijk en Blokzijl
- N351, tussen Wolvega en Oosterwolde
- N381, tussen Drachten en Donkerbroek
- N414, tussen Eembrugge en Bunschoten
- N564, tussen Weert en grens België
- N639, tussen Chaam en Baarle-Nassau
- N706, Vogelweg, tussen de A27 en Lelystad Airport
- N787, tussen Brummen en Eerbeek
Als je een navigatie-app hebt met flitsers, dan staan deze trajectcontroles er meestal in. Vaak vind je echter alleen een waarschuwing dat de controle begint of dat je erin zit. De kunst is natuurlijk om in deze trajecten je gemiddelde snelheid in de gaten te houden. De navigatie van TomTom, zowel de losse navigatie als de app TomTom Go of de gratis variant TomTom AmiGO, houdt ook in de gaten wat je gemiddelde snelheid binnen de trajectcontrole is.
Vaste flitsers
De vaste flitspalen staan meestal in routeplanners aangegeven, soms ook in de ingebouwde navigatie van de auto. Soms heb je er een apart abonnement voor nodig bij de navigatie-app of losse autonavigatie. Die geeft je dan meestal ook de complete verkeersinformatie, zoals wegwerkzaamheden en files. Bij roodlichtcamera’s moet je er trouwens op letten dat ze steeds vaker ook meteen de snelheid meten als je erlangs rijdt.
Mobiele flitsers
Bij mobiele flitsers wordt soms een controle van tevoren aangekondigd, maar dan moet je lokaal het nieuws volgen. Je hoort ze ook op de radiozenders en vindt ze via de ANWB Onderweg-app onder het tabje ‘Verkeer’. Het handigste om deze flitsers tijdens het rijden te zien zijn apps als Waze, TomTom Go, TomTom AmiGO, Flitsmeister of Sygic. Die laten automobilisten ook zelf de flitsers aangeven en op de kaart zetten. Daardoor kunnen ze zeer actueel zijn.
Let op waarschuwing voor flitsers in het buitenland
Als je navigatie met flitsers in het buitenland gebruikt, moet je opletten. In sommige landen is het verboden deze apps te gebruiken. Word je dan helemaal niet gewaarschuwd? Dat valt wel mee. Sommige apps en routeplanners geven dan een ‘gevarenzone’ aan die ruimer is dan waar de flitsers zelf staan. Je bent dan wel gewaarschuwd.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 10-02-2022. Het artikel is geactualiseerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gaat de nieuwe 1020 pk sterke Tesla kosten
De Tesla Model S Plaid heeft 1020 pk waarmee je in 2,1 seconden naar de 100 kilometer per uur kunt accelereren. De topsnelheid bedraagt 322 kilometer per uur. Tesla heeft nu de definitieve prijzen van de Model S en Model X Plaid bekendgemaakt. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
Française krijgt 35 bekeuringen, maar geen boete ‘omdat ze niet weet wat trajectcontrole is’
Een 22-jarige vrouw die 35 keer te snel reed binnen dezelfde trajectcontrole, hoeft geen enkele boete te betalen. Volgens haar advocaat wist ze niet hoe een trajectcontrole werkt en daarom werd ze vrijgesproken. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUM
Deze gemeente is kampioen flitsen en dit is waarom
In de auto naar Stichtse Vecht? Dan mag je wel goed oppassen. Nergens in Nederland worden zoveel snelheidsbonnen uitgedeeld als in de gemeente net ten noorden van Utrecht. Natuurlijk is vooral de trajectcontrole op de A2 berucht, maar bijna net zo gevreesd is de flitspaal bij het dorpje Vreeland.
-
PREMIUM
Is dit de goedkoopste pomp van Nederland? Hier duikt een literprijs benzine dik onder de twee euro
De brandstofprijzen aan de pomp in het Gelderse De Heurne hebben we in Nederland al een hele tijd niet meer gezien: een liter benzine kost 1,927 euro, diesel 1,799 euro en lpg slechts 0,725 euro. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Zo hard wordt in Brabant gereden; ruim 73.000 boetes voor hardrijders in Eindhoven
Vorig jaar werden zo‘n 807.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Brabant. In heel Nederland waren dat er bijna 6,7 miljoen, zo blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Eindhoven is de derde stad van Brabant als het gaat om hardrijders.