Hoe zwaarder de auto, hoe groter de kans op overlijden van zwakke weggebruiker
Het risico op overlijden is bij fietsers en voetgangers 50 procent groter als ze worden aangereden door een voertuig van 1800 kilogram in plaats van een voertuig van 1200 kilogram. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Belgische Vias institute.
Voor het eerst werden daarbij de ongevalsgegevens gecombineerd met de databank van ingeschreven voertuigen. Het doel was om de karakteristieken van voertuigen te identificeren die de impact vergroten van ongevallen met voetgangers en tweewielers. Voor de studie werden alle Belgische ongevallen tussen 2017 en 2020 geanalyseerd.
,,Aan de ene kant worden voertuigen steeds veiliger doordat ze steeds meer uitgerust zijn met actieve en passieve veiligheidssystemen. Aan de andere kant wordt die positieve evolutie voor een stuk tegengewerkt door het steeds zwaarder wordende gewicht. Kwetsbare weggebruikers beter beschermen is dan ook één van de grote uitdagingen de komende jaren”, aldus Vias.
SUV krijgt vaak de schuld
In de regel gaat het bij zware auto's om SUV’s. Dit type auto ligt in Europa al langer onder vuur. Volgens de burgemeester van Berlijn horen ‘zulke tankachtige auto’s niet thuis in de stad’. Elke stuurfout betekent gevaar voor de onschuldigen, zo zei hij enkele jaren geleden. De Duitse milieubeweging Deutsche Umwelthilfe had het debat geopend door op Twitter te schrijven dat SUV’s verboden moeten worden in steden.
Andere vertegenwoordigers van De Groenen in Duitsland pleitten enkele jaren geleden al voor een bovengrens voor grote SUV’s in binnensteden, of verklaarden dat SUV’s door belastingen veel duurder zouden moeten worden. De Duitse verkeersdeskundige Oliver Luksic keerde zich tegen opmerkingen van de Groenen. ,,Het hangt van de bestuurder af, niet van de auto”, aldus Luksic. ,,Een Tesla Model S is zwaarder dan een Porsche Macan en accelereert minstens even snel. Willen de Groenen een verbod op elektrische auto’s?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
Nieuw topmodel Kia is bedoeld voor het samengestelde gezin
De EV9, het nieuwe topmodel van Kia, is de eerste auto die is ontworpen voor een samengesteld gezin. Daarom heeft hij zeven of zes zitplaatsen, waarbij de passagiers op de twee achterste rijen tegenover elkaar kunnen zitten. Bovendien is dit volgens Kia ook gezelliger als je een halfuurtje bij de laadpaal staat te wachten. -
Deze auto verbrak op één dag 23 wereldrecords
De Rimac Nevera, de elektrische hypercar van het Kroatische bedrijf Rimac, is bloedsnel. Eind april brak het sprintkanon 23 verschillende acceleratie- en/of deceleratie-wereldrecords voor productieauto’s, waaronder de sprint van 0-300 km/u in minder dan 10 seconden. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
‘Binnenkort vrachtwagenrijbewijs nodig voor loeizware elektrische auto’s’
Bentley probeert de rijbewijswetten in Europa te veranderen, omdat elektrische auto’s van het Britse luxemerk zo zwaar worden dat je een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt om ze te mogen besturen.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
-
-
-
‘SUV's zijn op één na belangrijkste oorzaak van stijging CO2-emissies’
Populaire SUV's waren tussen 2010 en 2018 de tweede belangrijkste oorzaak voor de stijging van de CO2-emissies wereldwijd. Dat meldde de directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) deze week. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.