Hoger en elektrisch: ook de Renault Megane gaat met z’n tijd mee
IAA MünchenRenault slaat een modernere weg in met de Megane: de nieuwe E-Tech staat hoger op zijn pootjes en ziet er daardoor een beetje uit als een SUV. Maar belangrijker nog: deze Megane is volledig elektrisch.
Je ziet het meteen al aan de proporties van de auto op de foto’s: met deze Renault Megane is iets bijzonders aan de hand. De komende generatie van de middelgrote Franse familieauto wordt volledig elektrisch en daardoor kon Renault spelen met de vorm van de Megane. Het is duidelijk dat hij iets meer op een SUV mag lijken: de carrosserie is hoger en er zijn wielen met een formaat van 20-inch leverbaar, al staat de instapversie volgens Renault op 18-inch wielen.
Met een lengte van 4,21 meter is de E-Tech Electric, zoals de elektrische versie voluit heet, weliswaar veertien centimeter korter dan het huidige model, maar volgens Renault biedt hij flink meer ruimte. De afstand tussen de voor- en achterwielen (de wielbasis) groeit met ruim vier centimeter naar 2,70 meter, waardoor met name de achterste passagiers naar verluidt meer beenruimte krijgen.
Omdat het batterijpakket van de Megane E-Tech volgens Renault ‘ongekend dun’ is met een dikte van 110 millimeter, profiteren de inzittenden bovendien van een vlakke vloer. Ten opzichte van het huidige model is de elektrische variant bovendien zes centimeter hoger, wat goed nieuws is voor de hoofdruimte. Ook de achterbak is gegroeid: waar de huidige Megane 384 liter kan meenemen met de achterbank in gebruik, slikt de nieuwe versie 440 liter.
Er is geen extra bagageruimte in de neus van de auto, maar onder de bagageruimtevloer zit wel een extra diepe bak waar Megane-rijders hun laadkabels kunnen opbergen. Tussen de voorstoelen is bovendien een groot opbergvak geplaatst. De leuning van de achterbank is om te klappen in twee ongelijke delen (afgaand op de foto’s ontstaat er dan helaas geen vlakke laadvloer) en ook de leuning van de rechter voorstoel is neerklapbaar.
Twee accupakketten
Renault levert de Megane E-Tech met een keuze uit twee verschillende accupakketten, met een inhoud van 40 en 60 kilowattuur. Met de kleinste moet de auto zo’n 300 kilometer per laadbeurt halen (volgens de officiele WTLP-meting), terwijl de 60 kWh-versie maximaal 470 kilometer redt. Renault hanteert een garantietermijn van acht jaar op de accu’s: in deze periode worden ze gratis vervangen als ze minder dan zeventig procent van hun oorspronkelijke capaciteit bieden.
Renault voorziet de Megane E-Tech van diverse technologieën om zo zuinig mogelijk met energie om te springen. Zo heeft de auto een warmtepomp en is hij voorzien van een systeem dat de accu’s op temperatuur kan brengen, zodat het laden onderweg sneller gaat. Net als de bestaande Zoe kan hij met maximaal 22 kilowatt laden aan een openbaar laadpunt, waardoor je in een uur tot 160 kilometer rijbereik kunt bijladen. Dat is bovengemiddeld snel. Aan een snellader (DC) redt de Megane E-Tech, afhankelijk van de versie, een maximale laadsnelheid van 130 kilowatt. Volgens Renault kan je daarmee zo’n 300 kilometer bereik terugwinnen in 30 minuten. De Megane E-Tech kan een geremde aanhanger van maximaal 900 kilo trekken, afhankelijk van de versie die je kiest.
Er komen namelijk ook twee verschillende versies van de elektromotor, die bij de Megane tussen de voorwielen ligt. Volgens Renault weegt de 145 kilo zware krachtbron tien procent minder dan de motor in de compactere Zoe, terwijl de Megane meer kracht krijgt dan zijn kleinere broertje. De minst sterke E-Tech krijgt een vermogen van 130 pk (96 kW) en een maximum trekkracht van 250 Newtonmeter, terwijl de sterkere optie goed is voor 218 pk (160 kW) en 300 Nm. Di laatste doet, zo belooft Renault tenminste, 7,4 seconden over de sprint van 0 naar 100 kilometer per uur. De mate waarin de Renault afremt op zijn elektromotor is instelbaar: met flippers achter het stuur kan je kiezen uit vier ‘regeneratiestanden’.
Google aan boord
Het dashboard van de Megane E-Tech volgt de laatste trend: net als onder meer de Hyundai Ioniq 5. Opel Mokka en Kia EV6 beschikt de Renault over een cockpit waarbij het instrumentenpaneel en het bedieningsscherm zijn ondergebracht in één paneel. Dit OpenR-display, zoals Renault het noemt, is gemaakt van versterkt glas dat ook bij vol zonlicht goed afleesbaar moet zijn.
Het scherm achter het stuur heeft een diameter van 12,3 inch, terwijl het staande multimediascherm 12 inch meet. Dit is overigens niet standaard, want het instapmodel van de Megane is uitgerust met een liggend 9-inch multimediadisplay. Het bedieningssysteem heeft Renault samen met Google ontwikkeld en is gebaseerd op Android Automotive OS. Daardoor beschik je onder meer over de Google Assistant, Google Maps en Google Play.
Geheel volgens de laatste mode maakt Renault trouwens volop gebruik van hergebruikte materialen. Zo is alle interieurbekleding van de instapversie gemaakt van volledig gerecyclede kunststoffen. In totaal zou de auto beschikken over 27,2 kilo aan zichtbare (onderzijde dashboard) en onzichtbare onderdelen (de structuur van het dashboard) die gemaakt zijn van hergebruikte kunststoffen. Aan het einde van zijn levenscyclus moet de E-Tech voor 95 procent kunnen worden gerecycled, claimt Renault. Geinig weetje tot slot: omdat de auto volledig in Frankrijk is ontwikkeld, heeft Renault de randen van de voorruit voorzien van de silhouet van een haan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zwarte bolletjes op je autoruit zijn er niet omdat het mooi is, ze zijn noodzakelijk
Wie ooit naar de rand van zijn voor- of achterruit keek, zag ze waarschijnlijk al eens: in grootte oplopende zwarte bolletjes. Het gaat hier echter niet om een versiering, maar om pure noodzaak. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
AUTOTEST
Test Renault Arkana: hybride SUV-coupé voor een groter publiek
Dure merken als BMW en Mercedes-Benz introduceerden de SUV-coupé. Maar met de Renault Arkana komt hij binnen het bereik van een groter publiek. -
Voor de nieuwe, elektrische Explorer winkelde Ford bij Volkswagen
Begin volgend jaar verschijnt een nieuwe elektrische SUV van Ford in de Nederlandse showrooms. De ruime gezinsauto is iets korter dan de Focus Wagon en deelt zijn naam met een benzineverslindende mega-SUV uit Amerika: de Explorer. Opmerkelijk genoeg gebruikt Ford in deze auto ook heel veel onderdelen van de Skoda Enyaq iV, Audi Q4 e-tron en Volkswagen ID.4.
-
Motorrijders boos over actie om motoren op polderwegen te weren: ‘Dat ze teveel lawaai maken is desinformatie’
Met haar actie om wegen af te sluiten voor teveel lawaai makende motorfietsen, heeft Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorfietsen (Nefom) zich de woede op de hals gehaald van Motorrijdersactiegroep MAG. ,,Voorman Tony Hardenberg vertelt onzin. Dat weet hij ook, want dat hebben we hem meermaals verteld’’, zegt woordvoerder Hugo Pinksterboer.Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
-
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Wij hebben een groot gezin, wat is de beste ruime zevenzitter?’
‘Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en vier kinderen van 12, 10, 5 en 3 jaar. We hebben nu een Renault Grand Scénic, maar de twee oudsten passen daar niet meer fatsoenlijk in. Is er een betaalbaar alternatief?’, vraagt lezer Jeroen Volker. ‘We stuiten in onze zoektocht alleen op een VW Caddy Maxi, tweedehands (bouwjaar 2018) met 26.000 kilometer op de teller.’ -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.