Hoogste benzineprijs ooit en we zijn er nog niet
De adviesprijs voor een liter benzine is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit gegevens van United Consumers, dat de prijzen van de grootste tankstations bijhoudt. Je betaalt nu 2,504 euro voor een liter benzine. Ook de dieselprijs is verder gestegen.
Dinsdag waren automobilisten nog 2,500 euro per liter kwijt voor Euro95 en 2,189 euro voor een liter diesel. Vandaag komt het consumentencollectief uit op 2,504 euro voor een liter benzine en 2,221 euro voor diesel. Kenners denken dat de prijzen nog verder zullen oplopen.
De brandstofprijzen piekten eerder op 10 maart. Toen kostte een liter benzine 2,502 euro en een liter diesel 2,375 euro. Op de eerste dag van april ging de benzineprijs vervolgens weer met meer dan 20 cent omlaag, omdat op die dag de accijns (een vorm van belasting) op benzine en diesel voor de rest van dit jaar omlaag ging.
Met de accijnsverlaging wilde de overheid mensen wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar op de olie- en gasmarkt blijft het de laatste tijd erg onrustig, onder meer door onzekerheid over leveringen uit Rusland en tekorten aan raffinagecapaciteit.
3 euro?
Marktdeskundige Paul van Selms van United Consumers zegt dat ‘de prijzen eerder nog verder zullen stijgen of gelijk blijven dan dat ze opnieuw dalen’. Volgens hem zullen we moeten wennen aan een nieuwe realiteit. ,,3 euro per liter? Daar geloof ik niet in. Op termijn zullen de prijzen wel weer zakken en dik boven de 2 euro hangen. Vroeger vonden veel mensen prijzen net boven de 2 euro al hoog. Ik denk dat de conclusie nu is dat prijzen toen gewoon extreem laag waren.’’
Ook kan de beslissing van OPEC-landen en bondgenoten om meer olie op te gaan pompen zorgen voor afkoeling op de markt. De in de ogen van Van Selms escalerende oorlog in Oekraïne kan ondertussen de prijs verder opdrijven.
‘Snijden in eigen vlees’
Volgens inflatie-expert Bert Colijn van ING blijven de prijsontwikkelingen sterk afhankelijk van hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. ,,Daardoor is het heel moeilijk om er een goed beeld van te krijgen, maar de prijzen zullen hoog blijven.’’ Hij verwacht dat de hoge prijzen zullen stabiliseren en niet direct verder zullen stijgen.
Het kabinet zou opnieuw kunnen ingrijpen, maar dat is niet waarschijnlijk. De prijzen worden deels bepaald door accijnzen. In theorie zou de overheid er best een euro vanaf kunnen doen, maar dat is volgens van Selms ‘snijden in eigen vlees’. ,,We hebben die belastingen van de benzine nodig. Dat is een kwestie van keuzes maken.’’
Colijn over die accijnsverlaging: ,,Doordat de prijzen op de markt zo hard verder zijn gestegen, valt die ingreep gewoon niet zo veel op. Als die verlaging niet was doorgevoerd dan waren de prijzen nóg hoger.’’
Vakbonden: snel hogere kilometervergoeding om recordprijs benzine
Vakbonden willen dat werkgevers snel de kilometervergoeding voor hun medewerkers verhogen nu de benzineprijs een nieuw record heeft bereikt. Volgens eerder onderzoek van vakbond CNV leggen bijna negen op de tien werkenden toe op hun reiskosten. ,,Deze situatie is voor ons onacceptabel”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ,,De situatie wordt steeds nijpender nu werkend Nederland voor hogere kosten dan ooit staat.”
FNV en CNV zeggen dat veel werkgevers nog niet de nu geldende maximale onbelaste kilometervergoeding van 19 cent betalen. Volgend jaar gaat die omhoog naar 21 cent. CNV wil dat die snel naar 23 cent gaat, maar het kabinet heeft die stap nu pas voor 2024 ingepland. Volgens Fortuin kan een hogere reiskostenvergoeding organisaties helpen om in tijden van een krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen.
Ook FNV wil dat werkgevers snel hun kilometervergoeding verhogen naar ‘in ieder geval 19 cent’. ,,En dan zo snel mogelijk naar meer”, aldus een woordvoerster. De vakbond ziet ook meer thuiswerken, voor beroepen waar dat kan, als een oplossing tegen de hoge brandstofkosten. Uit het onderzoek van CNV bleek dat een op de drie werkenden minder dan 19 cent per kilometer krijgt.
Afwijken van adviesprijzen
Hoewel de vooruitzichten dus niet heel goed zijn, is er wel een lichtpuntje. Pomphouders kúnnen afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg. Op andere plekken betaal je meestal iets minder.
Studie: hoge brandstofkosten leiden tot bewustere vervoerskeuzes
Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen met welk vervoersmiddel zij reizen. Dat kwam het vaakst door hoge brandstofkosten, meldt autobrancheorganisatie RAI Vereniging op basis van onderzoek onder ruim duizend respondenten. Ook gezondheidsoverwegingen droegen aan de verandering bij, meer dan het milieu en klimaat.
57 procent van de reizigers is bewuster gaan kiezen voor de manier waarop zij reizen. Dat had het vaakst invloed op het privéverkeer. Volgens het onderzoek zijn Nederlanders vaker gaan fietsen, hebben zij een scooter of motor aangeschaft of zijn zij minder gaan reizen. Dit versnelt volgens Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging, de overgang naar ‘gezonde mobiliteit’.
Het klimaat en milieu was in 35 procent van de gevallen een reden om te kiezen voor bewuster reisgedrag, gezondheid in bijna de helft van de gevallen en de hoge brandstofkosten speelden in bijna twee derde van de gevallen een rol.
Afgelopen weekend stonden Nederlanders in Duitsland in de rij voor goedkopere benzine:
Bekijk al onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Brandstofchaos bereikt nieuw kookpunt: tankstations net over grens in Duitsland zitten urenlang zonder benzine
De run op goedkope Duitse benzine heeft een nieuw toppunt bereikt. Maandag zijn in ieder geval twee tankstations vlak over de grens bij Nijmegen zonder benzine komen te zitten. Uitverkocht tot op de laatste druppel. -
met video
Benzineprijs op halve cent na weer net zo hoog als voor de accijnsverlaging, ‘voordeel’ tenietgedaan
De prijs voor een liter benzine is vrijdag bijna net zo hoog als voor de accijnsverlaging op 1 april. Voor een liter benzine betaalt een klant nu 2,50 euro. Het ‘voordeel’ van de verlaagde btw is daarmee weer tenietgedaan. -
VRAAG & ANTWOORD
Waarom mag je een elektrische auto niet slepen?
‘Ik heb begrepen dat een elektrische auto niet gesleept mag worden. Waarom is dat?’, vraagt lezer Dick Heuten in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
Streep door Nederlandse ‘zonneauto’ Lightyear: ‘Auto die vooral uit mooie beloftes bestaat’
De allereerste Nederlandse zonneauto lijkt ineens ver weg, nu de fabrikant zelf de stekker eruit trekt. Vanwege financiële problemen moet Lightyear de productie en dus ook de verkoop van het eerste model staken. -
Recordaantal wegslepers in 2022: meer dan 100.000 keer
Automobilisten komen steeds vaker met pech stil te staan op de Nederlandse wegen. In 2022 moesten bergingsbedrijven voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100.000 keer uitrukken om een gestrand voertuig te verplaatsen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ van den Heuvel