Volledig scherm
Vliegende auto van het Amerikaanse bedrijf Terrafugia, de TF-X © Terrafugia

Japan maakt haast met vliegende auto's

Japan zet vaart achter de introductie van vliegende auto's. Binnen een jaar of tien moeten ze gemeengoed zijn in het Japanse luchtruim. Airbus, Boeing en Uber worden bij de plannen betrokken.

De Japanse regering neemt de leiding bij de ontwikkeling van de vliegende auto's. In totaal zijn er al 21 bedrijven en organisaties bij het strategisch plan betrokken, waaronder Toyota, enkele luchtvaartmaatschappijen, Airbus, Uber en Boeing. Het Japanse ministerie van economische zaken coördineert de activiteiten en op 29 augustus worden enkele deadlines afgesproken.

Het ministerie wil waar nodig de infrastructuur aanpassen en gaat ook kijken naar de noodzakelijke aanpassing van (verkeers-)regels en wetten, om de veiligheid te garanderen. De Japanse regering is ervan overtuigd dat vliegende auto's dichterbij zijn dan menigeen denkt. Tal van start-ups over de hele wereld houden zich er al mee bezig.

De Japanse regering hoopt op een voortrekkersrol, ook al omdat het veel ervaring heeft met robots en elektrische en zelf-rijdende auto's. Het land is de afgelopen jaren veel macht in de computer- en elektronica-wereld kwijtgeraakt aan de Amerikaanse tech-giganten in Silicon Valley en ziet in de vliegende auto een mogelijkheid om terug te slaan.

Woon-werkverkeer

Een stad als Tokio heeft grote verkeersproblemen. Niet alleen de drukte, ook het tekort aan parkeerplaatsen is daar al jaren een ergernis. Vliegende auto's kunnen dé oplossing zijn om mensen voor hun woon-werkverkeer over de files heen te laten reizen. Verder zouden de vliegende auto's ingezet kunnen worden om afgelegen gebieden en eilanden makkelijker te bereiken, toeristen rondvluchten aan te bieden én ze kunnen noodhulp bieden bij rampen.

Uber, van oorsprong een innovatief taxi-bedrijf, gaat de komende vijf jaar 20 miljoen euro investeren in vliegende auto's. In 2023 wil Uber al lucht-taxi's laten rondvliegen in Parijs. Kitty Hawk, een door Google-grondlegger Larry Page opgerichte start-up in Californië, heeft onlangs het prototype van een eenpersoons vliegende auto laten zien. Intussen zijn ook grote autofabrikanten zoals Volkswagen, Daimler en het Chinese Geely (o.a eigenaar van Volvo) er druk mee bezig.