Volledig scherm
De tot foodtruck omgebouwde Citroën HY © RV

Kansarme jongeren bouwen klassieke HY-bus om tot foodtruck: ‘Watt eten we?’

Een groep kansarme, Rotterdamse jongeren, die worden belemmerd in hun ontwikkeling en het vinden van werk, heeft een klassieke Citroën HY-bus omgebouwd tot elektrische foodtruck. 

Het project, genaamd ‘Watt eten we?!’, is begeleid door jeugdhulporganisatie Cardea en ondersteund door de Nederlandse importeur van Citroën. De volledig elektrische aandrijflijn is ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Rotterdam.

De HY-bus (productiejaren 1947-1981) is tegenwoordig buitengewoon populair als kampeerauto en als foodtruck. Het karakteristieke model, met zijn geribbelde (en volgens sommigen ‘golfplaten’) carrosserie, lijkt ideaal om op festivals en andere evenementen voor de catering te worden gezet. Enig nadeel: de Citroën heeft nog ouderwetse, zeer vervuilende verbrandingsmotoren. Met elektrische aandrijving is dat probleem opgelost.

Creativiteit

De initiatiefnemers zijn enthousiast over het resultaat: ,,Het werken met aandrijftechnologie van de toekomst, plus het nadenken over de ideale inrichting en uitvoering, prikkelde de creativiteit van de jongeren en zette aan tot teamwork. Dat alles heeft geresulteerd in waardevolle en relevante (werk)ervaring.‘’

De Citroën HY heeft ook een Nederlands tintje: hij werd tussen 1963 en 1970 in Nederland gebouwd, bij de Citroën-vestiging aan het Amsterdamse Stadionplein.

Volledig scherm
Rotterdamse jongeren bouwden de HY-bus om © RV
Volledig scherm
De Citroën HY als elektrische foodtruck © RV
Volledig scherm
Rotterdamse jongeren bouwden de HY-bus om tot foodtruck © RV
Volledig scherm
Terug in de tijd: het dashboard van de Citroën HY © RV
Volledig scherm
In de HY-bus werd de oude verbrandingsmotor vervangen door elektrische aandrijving © RV

In deze video zie je het projectteam aan het werk: