Volledig scherm
Een auto-opslagplaats in het Duitse Autostadt. © Reuters

Kartelafspraken BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz: 100 miljoen boete

De Duitse kartelautoriteit heeft BMW, Volkswagen en Daimler een geldboete van in totaal 100 miljoen euro opgelegd voor illegale prijsafspraken met betrekking tot staalaankopen.

Van 2004 tot 2013 ontmoetten de drie autofabrikanten regelmatig staalfabrikanten en andere bedrijven in de toeleveringsketen om uniforme prijsafspraken te bespreken bij de aankoop van staal, aldus het kartelkantoor.

Onrechtmatige prijzen als gevolg van het kartel werden betaald tot ten minste 2016, vond de autoriteit. BMW heeft gemeld dat het een boete van 28 miljoen euro moet betalen, Daimler 23,5 miljoen euro. De automakers accepteerden de boetes.

VW Group weigerde commentaar te geven op het bedrag dat het moest betalen, maar verwelkomde het einde van de kartelafspraken en de gecreëerde juridische duidelijkheid. Staal wordt in auto's gebruikt voor onder meer krukassen, tandwielen en stuurstangen.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.
  2. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.