Kia EV6 gekozen tot Elektrische Auto van het Jaar
De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft de Kia EV6 gekozen tot Elektrische Auto van het Jaar. De jury had de keus uit 36 merken en 67 modellen: nooit eerder waren er zo veel elektrische auto's op de markt.
De verkiezing kent drie categorieën, maar de EV6 is de overall winnaar en daarmee uitgeroepen tot EV van het jaar 2022. ,,De Kia EV6 onderscheidt zich in zijn segment op actieradius, laadsnelheid, trekgewicht en rijeigenschappen‘’, aldus de jury.
De Fiat 500e is de nummer 1 in het middensegment. ,,De Fiat 500e is populair in zijn klasse, scoort zeer goed op laadsnelheid en is aantrekkelijk geprijsd‘’, meldt het juryrapport.
In het topsegment is de Audi e-tron de winnaar: ,,Hij wint voor de tweede keer op rij in deze categorie. Het aantal registraties, de vanaf-prijs en het gebruiksgemak maken de Audi e-tron tot winnaar in zijn segment.‘’
De basis van de beoordeling wordt gevormd door veel feiten: data en andere cijfers over de betreffende auto's. Alles bij elkaar gaat het uiteindelijk om de volgende criteria:
- actieradius - laadsnelheid - beschikbaarheid/levertijd
- verkoopaantallen - trekgewicht - consumentenprijs
- gebruiksgemak - rijeigenschappen - leasetarief
VZR reikt de EV van het jaar voor de vierde keer uit. De jury bestaat uit Martin Huisman (VZR), Damiaan Hage (AutoWeek), Bart Fick (Eneco eMobility), Maartje van Tongeren (LeasePlan Nederland) en Niek Schenk (AD).
Uit onderzoek van VZR blijkt dat 22 procent van de zakelijke rijders in een volledige elektrische auto reed in 2021, in 2020 was dat nog 14 procent. Van de huidige elektrische rijders geeft 89 procent aan dat de volgende auto ook weer een EV wordt.
Een video van de prijsuitreiking en een verwijzing naar het volledige juryrapport vind je op deze pagina van Autoweek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
auto-expert
Een reservebril in je auto: is dat verplicht?
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 3000 en 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 3000 en 3500 euro. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
AUTOTEST
Test Fiat 500e: schattige elektrorugzak met een wel érg volwassen prijs
Fiat heeft de nieuwe 500e vanaf het begin ontwikkeld als volledig elektrische auto. Dat levert een geslaagde en eigenzinnige compacte auto op, die eigenlijk de helft zou moeten kosten. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
AUTOTEST
Test Kia EV6: supersnel opladen, maar comfort kan beter
De technisch zeer geavanceerde Kia EV6 is het zustermodel van de Hyundai Ioniq 5. Technisch zijn er weinig verschillen, maar het karakter blijkt toch net even anders.