Volledig scherm
© Shutterstock

‘Kijk niet in koplampen tegenliggers’

Vraag & AntwoordAutospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Toen ik op 17-jarige leeftijd privé-rijles kreeg van mijn moeder leerde ik dat ik nooit in de lichten van tegenliggers moest kijken, maar erlangs. Ik hanteer die regel nog steeds, maar op tweebaanswegen is het moeilijk om op de juiste rijstrook te blijven. Misschien is de oorzaak van ongevallen daar meestal het gebruik van mobieltjes, maar men moet hier ook maar eens aan denken.

–A.J. Schilperoort

Vooral de nieuwe generatie ledverlichting veroorzaakt een fellere lichtbundel dan conventionele halogeen-koplampen. Maar gelukkig zijn de nieuwste koplampen voorzien van slimme technologie die geheel of ten dele voorkomt dat tegenliggers verblind worden.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Ongeluk met een zelfrijdende auto: wie is er verantwoordelijk?
    Video

    Ongeluk met een zelfrijden­de auto: wie is er verantwoor­de­lijk?

    Nooit meer zelf sturen én een verkeer zonder ongelukken! Het ideaal van de zelfrijdende auto klinkt als twee futuristische vliegen in één klap. Google, Tesla en Uber zijn afzonderlijk experimenten gestart om dit te realiseren. De grote vraag is: wie is verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt? Chauffeur, monteur of auto? Dr. Merel Noorman (Tilburg University) geeft antwoord in een nieuw college van Universiteit van Nederland*.