Koper gebruikte auto beter beschermd: voortaan een jaar garantie
Kopers van gebruikte auto's zijn voortaan beter beschermd dankzij een wettelijk vastgelegde garantie van minimaal een jaar. Wanneer er binnen die termijn iets kapot gaat, moet de verkoper bewijzen dat het probleem pas na de koop is ontstaan.
Voorheen gold voor gebruikte auto's een standaard garantietermijn van een half jaar. Dat wordt nu dus een jaar, al zijn er nog wel enkele beperkende voorwaarden. De garantie geldt bijvoorbeeld niet wanneer je een tweedehands auto koopt van een particuliere verkoper.
Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de koopovereenkomst. Aan de hand daarvan mag de koper volgens de wet aannemen dat de auto op een bepaalde wijze functioneert. Staat er bijvoorbeeld duidelijk in dat de airconditioning niet werkt of de remblokken bijna aan vervanging toe zijn, dan kan de koper hier later niet op terugkomen. Meer details over de nieuwe regeling staan op deze infopagina van occasionsite AutoTrack.nl.
Aankoopkeuring
De Europese conformiteitsregels (‘wettelijke garantie’ in de volksmond) schreven al eerder voor dat een gekocht product moet doen wat je er redelijkerwijs van mag verwachten. Bij tweedehands auto’s ligt dat soms best ingewikkeld. Zaken als prijs, bouwjaar, kilometerstand, verkopende partij (dealer of particulier), informatie van de verkoper en informatie op de koopovereenkomst zijn factoren die hierin meespelen. Het kan ook nodig zijn om extra onderzoek te doen via een aankoopkeuring. Daarmee wordt precies duidelijk wat de conditie van de auto is.
Ook caravans en motoren
De verlengde garantietermijn is het gevolg van Europese regelgeving. Het bijbehorende wetsvoorstel moest eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar sinds deze week is de wettelijke garantie een feit. De verlenging geldt overigens voor alle soorten consumentenproducten, dus ook voor caravans, fietsen en motoren.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
PREMIUM
Auto in Duitsland total loss en hier weer de weg op. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar gebeurt wel
DEN BOSCH/OSS - De handel in tweedehands auto’s is in de coronajaren naar recordhoogte gestegen. Steeds vaker worden wagens uit het buitenland gehaald. Wat er na of voor invoer gebeurt is echter niet altijd pluis. Roos (28) uit Nijmegen weet er alles van. ,,Uit het niets viel op de snelweg de motor uit. Ik raakte in paniek.” -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 3000 en 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 3000 en 3500 euro. -
Opgelapt autowrak in de verkoop: autohandelaar opnieuw veroordeeld
Vlak voordat ze hun ‘nieuwe’ tweedehands auto kochten, was de Hyundai i20 van een Nijmeegs stel nog een wrak. De opgeknapte auto was zelfs total loss. Dat kregen de eigenaren vorig jaar te horen toen ze de vorige eigenaar belden, nadat de motor het had begeven op de snelweg. -
Met video
Hier zit de reservesleutel verstopt voor je autodeur
Dankzij ‘Keyless Entry’ hebben moderne auto’s geen traditionele sleutel meer nodig. Iedere auto heeft echter een verstopte reservesleutel voor het geval er iets is met je afstandsbediening. Maar waar vind je deze en waar stop je 'm in?
-
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste fietsen om naar werk en weer naar huis te fietsen
Steeds vaker nemen we voor de rit naar en van het werk de (e-)fiets, blijkt uit de statistieken. De overheid stimuleert dat ook en werkgevers doen mee. Belangrijk is bij dit soort fietsen dat ze intensief gebruik goed kunnen hebben en niet te vaak naar de dealer hoeven voor onderhoud. Ze zijn vaak sportief, voor de snelle tocht met veel bochten, en de behoefte om vlot aan te komen. Langere afstanden kan ook, maar dan wordt de sportieve zit - voorovergebogen - voor veel gebruikers wat lastiger.