Lege accu? Dankzij dit idee van Ford hoef je niet meer langs de laadpaal
Autofabrikant Ford werkt aan een opmerkelijke manier om de accu’s van elektrische auto’s op te laden. In de toekomst hoef je mogelijk niet meer te stoppen bij een laadpunt langs de weg, maar kun je jouw auto – tijdens het rijden – aan een ander voertuig koppelen om stroom te ‘tanken’.
De plannen van Ford blijken uit een patent dat het bedrijf in de Verenigde Staten heeft aangevraagd. Op begeleidende schetsen is duidelijk te zien hoe het idee in zijn werk gaat: op de tekening is te zien hoe een (elektrische) personenauto aan de achterkant van een vrachtwagen is gekoppeld. Zo te zien overweegt Ford twee manieren om de auto te slepen: op de ene schets staan alle vier de wielen op de grond, bij een andere afbeelding rollen alleen de achterste wielen mee terwijl de voorwielen op een dragend plateau staan.
De technologie maakt gebruik van de dynamofunctie van elektromotoren. Zo lang e-motoren in elektrische voertuigen zelf geen kracht hoeven te leveren, kunnen ze de bewegingsenergie van draaiende wielen omzetten in elektriciteit die vervolgens in de batterijen van de auto wordt opgeslagen. Normaal gesproken gebruiken elektrische auto’s deze voorziening – het zogenoemde regeneratieve remmen – tijdens het uitrollen en remmen. Dat principe bracht Ford blijkbaar op een idee: wat als we elektrische auto’s nu eens opladen door ze achter andere auto’s te hangen?
Achter de camper
Vooralsnog lijkt de automaker zich met deze ontwikkeling vooral te richten op thuisland Amerika. Daar is het immers relatief gebruikelijk om kleinere personenauto’s op deze manier te vervoeren. Zo kunnen eigenaren van een grote camper (een ‘Recreational Vehicle’ of ‘RV’, die in de VS vaak veel groter is dan in Europa) hun rijdende vakantiehuis op de kampeerplaats laten staan, en hun kleinere voertuig gebruiken voor ritjes in de buurt.
Ford denkt dat de nieuwe laadtechniek handig is voor dit soort mensen, maar verwacht ook dat elektrische auto’s kunnen aanhaken bij vrachtwagens en andere grote voertuigen. Dat valt te lezen in de patentaanvraag: ,,Het trekkende voertuig kan bijvoorbeeld een grote vrachtwagen zijn, een zwaar transport, een trekker met een trailer of een andere personenauto met voldoende trekcapaciteiten.”
Onderweg moeten de twee voertuigen met elkaar kunnen communiceren via bluetooth of het internet, zegt Ford. Wanneer het trekkende voertuig bijvoorbeeld een heuvel moet beklimmen, moet de getrokken auto automatisch minder sterk regenereren. Interessant voor de rest van de wereld is dat de automaker verwacht dat elektrische auto’s in de toekomst zelfstandig kunnen aanhaken bij een ‘laadtrein’, waarbij meerdere elektrische auto’s zichzelf koppelen aan een rijdend voertuig. Vooral in gebieden zonder goed laadnetwerk – of bij het afleggen van lange afstanden – kan dit volgens Ford handig zijn.
Andere experimenten
Overigens is Ford niet de eerste autofabrikant die experimenteert met andere manieren om elektrische auto’s meer stroom te geven. Zo werkten onder meer Renault en BMW eerder aan inductieladen, waarbij de accu’s – zoals bij moderne smartphones – worden opgeladen door middel van een magnetisch veld. BMW heeft dat plan inmiddels in de ijskast gezet en ook aan de aanpak van Renault zaten heel wat haken en ogen. Om goed te kunnen laden met inductie, moet een auto bijvoorbeeld precies boven speciaal materiaal in het wegdek rijden.
Een andere optie is het onderweg wisselen van accupakketten. Renault werkte jaren geleden al aan batterijwisselstations samen met het bedrijf Better Place, maar dat ging in 2013 failliet. Ondertussen zet de Chinese automaker Nio juist vol in op deze technologie. Het merk, dat onder meer in China diverse elektrische auto’s op de markt heeft en later dit jaar naar Europa komt, wil in 2025 ruim vierduizend locaties openen waar gebruikers de accu’s van hun auto’s kunnen wisselen. Voordat dit soort plannen realiteit zijn, zullen bezitters van een elektrisch model toch nog langs de gebruikelijke laadpaal moeten.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
Dinnie’s Chevrolet kostte hem veel tijd en geld, maar dat is het hem waard: ‘Er komt nog een camper op’
Als Dinnie van Driel (63) vertelt dat er nog een camper bovenop zijn Chevrolet uit Amerika komt, dan krijgt hij vaak verbaasde blikken. Toch wordt zijn C20 binnenkort een camper. En dat gaat Dinnie, hoewel hij geen monteur maar conciërge op een school is, zeker zélf doen. ,,Ik kocht het camperdeel erbij hoor, past een tweepersoonsbed met keuken en al in.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
VRAAG & ANTWOORD
Heeft een fietser naast het zebrapad ook voorrang?
‘Bij ons in Barendrecht zijn er tegenwoordig veel kruisingen waar een fietspad en zebrapad naast elkaar liggen’, aldus lezer Henk Heuvelman in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Automobilisten moeten voetgangers op het zebrapad altijd voorrang verlenen. Maar hoe zit het met de kruisende fietsers ernaast, die van beide kanten kunnen komen?’ -
Nooit meer je elektrische auto opladen: dit automerk wil 4000 accuwisselstations over drie jaar
Het Chinese automerk Nio wil in 2025 maar liefst 4000 accuwisselstations in zijn thuisland paraat hebben. Het merk is inmiddels ook te koop in Noorwegen en wil ook Europa aan het wisselstation hebben.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Met deze truc behoort angst om te stranden met een elektrische auto tot het verleden
Renault wil elektrische accu’s eenvoudig vervangbaar maken. Zo is het bij een lege accu een kwestie van omruilen voor een volle en weer door. Het Franse merk experimenteerde in 2008 al met dit systeem. -
Waarom mysterieus verkeersteken voor boetegevaar zorgt in Duitsland
Iedereen die ooit in Duitsland of Oostenrijk is geweest, heeft ze vast weleens gezien: wit-rood-witte markeringen op straatlantaarns. Het zijn één van de oudste verkeersmarkeringen van Duitsland. Wie bij een paal met zo'n markering parkeert loopt het risico bekeurd te worden.