Volledig scherm
© Lexus

Lexus verslaat Audi bij introductie eerste digitale buitenspiegels

Conceptcars waren al jarenlang voorzien van digitale camera's in plaats van buitenspiegels, maar het productiestadium haalden ze nooit. Tot nu toe althans.

Het luxemerk van Toyota presenteert op de nieuwe ES sedan de eerste digitale buitenspiegels ter wereld. De voordelen? Om te beginnen verminderen ze de luchtweerstand, wat leidt tot een lager brandstofverbruik, betere prestaties en minder windgeruis. Ze zijn ook minder gevoelig voor sneeuw en regen en verbeteren het zicht naar de zijkant en achterkant van het voertuig bij het wisselen van rijstrook of achteruitrijden.

Volledig scherm
© Lexus

Het systeem maakt gebruik van een set camera's die op de plaats van de spiegels zijn gemonteerd en geeft de beelden weer op 5-inch monitoren aan de binnenzijde van de A-stijlen. Het is een technologie die vergelijkbaar is met wat Audi heeft ontwikkeld voor de nieuwe E-Tron. Maar Lexus beweert dat het de Duitsers voor is door het systeem al volgende maand te introduceren.

Volledig scherm
© Lexus

Het systeem zal aanvankelijk op de ES worden aangeboden vanaf oktober, voordat het zijn weg vindt naar andere modellen. Voorlopig worden de spiegels echter alleen aangeboden in Japan, dat de technologie al een paar jaar geleden heeft goedgekeurd. Het kan nog enige tijd duren voordat toestemming wordt verkregen voor alle andere markten. 

Volledig scherm
© Lexus