Volledig scherm
© Shutterstock

Mag je in een rijdende camper op bed liggen?

Vraag & AntwoordMag er in een kampeerauto met vaste slaapplaatsen tijdens het rijden in bed worden geslapen? Het gebeurt sowieso vrij vaak, maar dat is weer een ander verhaal. —A.J.H. Cornelis

In een kampeerauto mag je uitsluitend plaatsnemen op de speciaal daarvoor aangewezen zitplaatsen, met gebruik van de aanwezige gordels. Hoe verleidelijk ook, op bed gaan liggen mag dus nooit. Vroeger mochten passagiers wel in speciaal aangepaste touringcars op bed gaan liggen. Dat waren de zogenaamde slaapbussen. Maar die zijn sinds het begin van deze eeuw juist vanwege de veiligheidsrisico’s verboden. Bij een botsing heb je zittend een grotere overlevingskans dan liggend.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?