Volledig scherm
De wagen zoals hij was toen Mercedes-Benz hem terugkocht van de eigenaar. © Daimler AG

Mercedes die 60 jaar in stoffige garage staat, blijkt meer dan miljoen euro waard

Een iconische sportwagen met vleugeldeuren die meer dan 60 jaar stof heeft staan vangen, is door de eigenaar terugverkocht aan het merk Mercedes-Benz, dat de wagen in 1954 bouwde. Na een opknapbeurt zou het pareltje 1,3 miljoen euro waard zijn.

De ultieme ‘barnfind’ of ‘schuurvondst’, zo schrijven gespecialiseerde websites. De ‘Mercedes-Benz 300SL Gullwing Coupé’ werd in 2018 ontdekt in een garage in Ponte Vedra Beach aan de oostkust van Florida in de VS. Daar stond hij toen al 10 jaar. Daarvoor had hij sinds 1960 stof staan vangen in de opslagruimte van een Mercedes-verkoper. Vorige week werd de auto tentoongesteld op een beurs.

Volledig scherm
© Daimler AG
Volledig scherm
© Daimler AG

Autokenner Bill Warner (75) herinnerde zich de wagen nog uit zijn jeugd, en kende ook de eigenaars nog. Hij slaagde er in om de wagen vorige week naar het ‘Amelia Island Concours d’Elegance 2019' te halen, dat hij organiseert. 
,,Mercedes-Benz probeerde de wagen al verschillende jaren lang te kopen”, vertelt hij. ,,Onlangs kwam een bod waarin de verkoper zich kon vinden.” 

Volledig scherm
© Daimler AG
Volledig scherm
© Daimler AG

Hoeveel werd betaald, is niet bekend. Maar de sportwagen is volledig in originele staat en er zijn slechts 1.400 exemplaren van gemaakt. De auto is nauwelijks beschadigd of aangetast door roest. ,,Zelfs de originele banden stonden er nog op”, zegt Warner. Kenners schatten dat de auto na opknapwerk 1,3 miljoen euro waard is. 

Volledig scherm
© Daimler AG

Het tweepersoons race-model spreekt het meest tot de verbeelding door zijn deuren, die verticaal openen. Daardoor kreeg de auto bijnamen: Flügeltür, Gullwing en Vleugeldeur. Zijn topsnelheid bedraagt 225 km/u of meer afhankelijk van het motortype.

Volledig scherm
© Daimler AG

,,Het lijkt dat er vooral tussen 1954 en 1956 goed mee gereden is, maar dat hij daarna alleen nog heeft stilgestaan”, zegt Constantin von Kageneck van Mercedes-Benz. ,,Alle verchroomde onderdelen waren ingepakt, wellicht met de bedoeling om de wagen over te spuiten. Maar dat is blijkbaar nooit gebeurd. Er staat 35.308 mijl op de teller, ongeveer 57.000 kilometer.

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.