Met deze acht tips bespaar je de meeste brandstof
De brandstofprijzen swingen je tank uit. Door de oorlog in Oekraïne is de kans reëel dat we binnenkort tot 2,25 euro voor een liter benzine betalen. Met deze acht tips houd je de schade enigszins beperkt.
De juiste rijstijl is cruciaal. Niet te hard gas geven of abrupt remmen en accelereren, je auto laten uitrollen wanneer je een rood licht nadert en steeds in de juiste versnelling rijden (snel naar een zo hoog mogelijke versnelling schakelen dus). En anticipeer ook op het andere verkeer: het zorgt er allemaal voor dat je auto minder dorstig is. Sommige studies stellen zelfs dat je met een zuinige rijstijl alleen al 10 procent brandstof kunt besparen. Daarnaast zijn er enkele hulpsystemen die je kunnen helpen.
Schakel de juiste systemen in
Wie een start-stopsysteem heeft, houdt dit uiteraard ingeschakeld. Dit systeem legt de motor stil wanneer je in de file staat of moet wachten voor een rood licht. Als je zo’n systeem niet in de auto hebt, kun je de motor uiteraard zelf uitzetten wanneer je denkt ergens langer dan een minuut te blijven staan, bijvoorbeeld voor een gesloten overweg. Ook de juiste rijstand selecteren kan helpen. Vaak heb je de keuze uit comfort, sport en eco, waarbij die laatste de gasrespons verlaagt en een automatische versnellingsbak vroeger laat schakelen. Deze stand heeft soms echter ook invloed op bepaalde comfortsystemen in de auto, zoals de airco.
Rijd niet te snel en gebruik cruise-control
Wist je dat je 25 procent meer brandstof verbruikt bij 130 km/u dan wanneer je 100 km/u rijdt? Trager rijden bespaart brandstof. Maar ook met een constante snelheid rijden is belangrijk. Je motor hoeft dan immers ‘geen extra inspanning’ te leveren om te versnellen en kan met een constant toerental blijven draaien. Een getrainde rechtervoet slaagt hier al goed in, maar wanneer je auto is uitgerust met cruise-control maak je hier uiteraard het best gebruik van. Sommige modellen hebben zelfs adaptieve cruise-control, waarmee je ook automatisch afstand houdt ten opzichte van je voorligger.
Zorg voor de juiste bandenspanning
Rijd met de juiste bandenspanning. Banden vertegenwoordigen namelijk 20 procent van het brandstofverbruik van een voertuig, vanwege de rolweerstand (de wrijving van de banden op de weg). De juiste bandenspanning kun je vinden in het informatieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankklep. Rijden met een te lage bandenspanning kan je verbruik met drie tot vijf procent doen toenemen. Je bandenspanning kun je ook altijd checken op je dashboard, als je auto niet eerder is geproduceerd dan 2012. Toen verplichtte de Europese Unie dit namelijk in productiewagens.
Vermijd windvangers
Dakdragers, dakkoffers, fietsendragers en andere accessoires zorgen voor extra luchtweerstand. Verwijder ze dus als je ze niet nodig hebt. Een cabrio met open dak is uiteraard ook geen aerodynamisch wonder maar als je zuinig wilt rijden, let er dan ook op dat je de ramen en het open dak dichthoudt. Let wel: een airco in de zomer is zuiniger dan met open ramen rijden, want open ramen zijn enorme windvangers.
Houd grote stroomverbruikers in de gaten
Het is zo gemakkelijk; de achterruitverwarming aan laten staan, de airconditioning hard laten werken of de ventilator op de hoogste stand. Hoewel deze op stroom werken, moet de dynamo daar wel voor zorgen. Die geeft weer extra weerstand aan de motor die op zijn beurt weer harder moet werken. En dat kost extra brandstof. Ook gewicht zorgt voor meer bandstofverbruik. Hoe minder spullen er in je auto liggen, des te minder hard je motor hoeft te werken en dus daalt dan het verbruik.
Ecologisch rijden
Sommige automerken willen je helpen met ecologisch rijden en reiken allerlei hulpmiddelen aan. Sommige auto's hebben een systeem aan boord dat punten geeft voor je ecologische rijgedrag. Hierdoor kun je je verbruik duidelijk in kaart gebracht zien, met de verschillende pieken en dalen. Ideaal om bij te leren over je ecologische rijprestaties.
Parkeer achteruit in
Een koude motor verbruikt veel meer dan een warme motor. Ook achteruitrijden zorgt voor een veel hoger brandstofverbruik. En dus rijd je twee keer zo onzuinig als je achteruitrijdend je parkeerplaats verlaat.
Tank op industrieterrein of in kantoorwijk
Het verschil tussen tanken langs de snelweg en bij een onbemande pomp is in de loop der jaren veel groter geworden. In 2006 was het verschil nog acht cent voor een liter Euro95. Inmiddels is dat opgelopen tot 18 cent. Ruim twee keer zo veel dus, zo blijkt uit data van het CBS en Petrolview. Stel, je rijdt 28.000 kilometer per jaar met een verbruik van 1 op 14. Dan bespaar je op de 2000 liter die je nodig hebt uiteindelijk 360 euro. Voor diesel is het verschil inmiddels ook al opgelopen naar 16 cent per liter en voor LPG naar 10 cent. De tankstations met de allerlaagste prijzen staan vooral in gebieden waar voornamelijk kantoren en bedrijven gevestigd zijn dus daar kun je het voordeligst tanken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
Verkeersborden in het buitenland zijn voor vakantiegangers soms een bron van stress, maar je kunt er vaak meer aan aflezen dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld de betekenis kent van de dunne zwarte strepen op Duitse verkeersborden, kan dit een hoop stress schelen. -
PREMIUMVideo
Prijsexplosie: tanken in België nu ook voordelig als je in Midden-Nederland woont
Ga je een leuk tripje maken, of wil je goedkoop boodschappen doen over de grens? Dan is het door de sterk gestegen benzineprijzen zelfs al vanuit de provincie Utrecht voordelig om naar België of Duitsland te rijden en daar de tank vol te gooien. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Nergens is de benzine zo duur als bij dit tankstation, en tóch is het megadruk: ‘Geen zin om het uit te zoeken’
Als je het vlug zegt, is het niks: 2,26 euro en een beetje (2,26.9). Voor een litertje benzine betaal je bij twee tankstations langs de A12 en A27 de hoofdprijs. Dik boven de adviesprijs van 2,17 euro. Wat bezielt automobilisten om uitgerekend hier halt te houden? ,,Je hebt gelijk, ik ben een dief van mijn eigen portemonnee dat ik hier kom.’’
-
Nieuw topmodel Kia is bedoeld voor het samengestelde gezin
-
-
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2000 en 2500 euro. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.