Met deze truc behoort angst om te stranden met een elektrische auto tot het verleden
Renault wil elektrische accu’s eenvoudig vervangbaar maken. Zo is het bij een lege accu een kwestie van omruilen voor een volle en weer door. Het Franse merk experimenteerde in 2008 al met dit systeem.
Renault-topman Luca de Meo heeft het idee van het omwisselen van EV-batterijen deze week zelf genoemd, meldt Automotive News Europe. We zeggen bewust niet ‘het wisselen van een lege accu voor een volle’, want dat is niet waarop Renault zich deze keer richt. In plaats daarvan zou worden gekeken naar andere toepassingen van een snel verwisselbaar accupakket.
,,Vanuit zakelijk oogpunt is er een goede reden om de accu nadrukkelijk van de auto te scheiden, zeker als het gaat om een al wat oudere accu”, zou De Meo – vrij vertaald – hebben gezegd. Daarom zou het hogere management van Renault aan zijn engineers hebben gevraagd om het oude idee nog eens te onderzoeken, uiteraard met inachtneming van de huidige kennis en kunde op het gebied van accutechnologie.
De Meo doelt vermoedelijk op het eenvoudiger kunnen toepassen van oudere auto-accu’s op plekken buiten de auto, zoals dat nu al gebeurt met Nissan Leaf-accu’s bij de Amsterdamse Johan Cruijff Arena.
Netwerk
In 2008 sloegen Renault en het Israëlische Better Place de handen ineen om tot een netwerk van accuwisselstations te komen. Daar zouden gebruikers simpelweg een lege accu kunnen wisselen voor een volle. Te beginnen met de Renault Fluence ZE wilde men het daarmee mogelijk maken om eenvoudig en zonder veel tijdsverlies een langere reis te ondernemen.
Better Place wist op verschillende plaatsen, waaronder ook op ons eigen Schiphol, zo’n accuwisselstation te realiseren. Toch faalde het project en moest het bedrijf in 2013 zijn faillissement aanvragen. Met razendsnelle laadtijden en steeds grotere en efficiëntere accu’s is het inmiddels duidelijk dat elektrisch rijden ook zonder het wisselen van accu’s kan, maar Renault gelooft kennelijk nog wel in het basisidee.
Overigens was het ook Renault die de accu lange tijd in een losse leaseconstructie heeft aangeboden. Het idee was daarbij dat (met name) Zoe-rijders altijd verzekerd zouden zijn van een goed functionerende accu. Bovendien drukt het de ‘kale’ prijs van de auto flink en dat is natuurlijk lekker drempelverlagend voor potentiële kopers. Dit idee kreeg echter geen navolging en is inmiddels ook door de Fransen zelf losgelaten.
Nio
Een tweede partij die serieus bezig is met het verwisselen van EV-accu’s is het Chinese Nio. Dat merk is onlangs van start gegaan in Noorwegen en dat betekent niet alleen de verkoop van auto’s , maar ook - jawel- het opzetten van een netwerk van accuwisselstations. Hier gaat het dus wel om de oorspronkelijke toepassing: zorgen dat de EV-rijder na enkele minuten weer met een volle bak stroom op pad kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische bakfietsen
Je ziet ze steeds meer: elektrisch aangedreven fietsen met voorop een fraai vormgegeven bak met een paar kinderen erin. Ouders zitten op een luxe zadel en trappen licht naar de bestemming. Veel veiligheidsvoorzieningen, krachtige ondersteuning. Ze worden steeds beter en meer toegespitst op hun functie. Best enigszins aan de prijs, maar veel ouders hebben het ervoor over. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
De grote, sterke ex-marinier Albert (74) kocht zijn gele Panda als tijdelijke oplossing, nu zijn we 14 jaar verder
Een grote vent die eerder beroepsmilitair, marinier en beveiliger was. Hij scheurde rond in de grotere auto’s, maar nu stapt Albert Westerlaken (74) uit een Fiat Panda als hij een boodschap moet halen. Zodra hij ergens met zijn lichtgele Panda verschijnt, roept dat grappige beeld de nodige reacties op. ,,Vind ik alleen maar leuk.’’Dordrecht -
Als je in België een auto met groen zwaailicht ziet, kun je maar beter aan de kant gaan
Het Belgische Verkeersinstituut Vias noemt ze ‘hoffelijkheidslichten’ en hoopt dat automobilisten voor auto's met zo'n lamp aan de kant gaan. Het idee voor deze groene zwaailichten komt uit Canada.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
-
-
-
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?