Met deze vijf tips voorkom je dat dieven jouw auto strippen
Dieven die koplampen uit een Mercedes of Porsche slopen, die je hele auto strippen, of die inbreken om je airbags te stelen, het is de laatste jaren schering en inslag. Hoe zorg je ervoor dat jouw auto-onderdelen níét worden gestolen? Vijf tips:
1. Beveilig je velgen met slotbouten
Als je niet oppast, ontmantelen dieven je hele auto, maar één onderdeel kun je in elk geval gemakkelijk beveiligen. Dat zijn de velgen. Door er slotbouten aan te bevestigen, voorkom je dat ze worden gestolen. Deze bouten draai je net als ‘normale’ bouten vast in het wiel, maar er is één verschil: er is een speciale sleutel nodig om ze weer los te draaien.
Slotbouten zijn niet superduur. Voor twee of drie tientjes koop je al een setje van vier. Eenmaal aangeschaft? Bewaar ze dan uiteraard niet in je auto.
2. Koop geen (of een goede) keyless auto
De diefstal van keyless auto's - waarvoor dus geen sleutel nodig is om de deuren te openen of de motor te starten - neemt een enorme vlucht. Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van 2017 en ouder met zo’n systeem simpel te stelen.
Internet staat vol met video’s van criminelen die bij de voordeur van een huis staan te scannen op een signaal van een autosleutel. Dit signaal kunnen ze vervolgens klonen of versterken en met een ander apparaat aan de auto doorgeven waardoor de deuren openen en ze ermee kunnen wegrijden.
De Britse firma Thatcham Research heeft een testmethode ontwikkeld om te bepalen hoe gevoelig nieuwe auto’s zijn voor keyless diefstal. De meerderheid van de geteste auto’s wordt beoordeeld als ‘slecht’.
3. Richt die camera bij je huis ook op je auto
Een camera ophangen om je huis te beveiligen tegen inbraak mag. Een camera richten op de openbare weg of het huis of de tuin van je buren mag niet. Maar mocht je een beveiligingscamera hebben, dan kun je natuurlijk wel een beetje creatief zijn bij het ophangen.
Zo tipt Wouter Verkerk, de directeur van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV): „Als je camera’s bij je huis hebt, richt die dan (ook) op je auto.” Plaats ook een bord bij je woning waarop je vermeldt dat er beveiligingscamera’s bij je huis hangen.
4. Bouw een alarmsysteem in
Zelfs je lelijke eend van voor 1990 kun je zelf beveiligen. Simpelweg door een alarmsysteem in te laten bouwen. Zorg dan wel even dat je een autoalarm hebt met het CCV-keurmerk (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).
Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging garandeert de kwaliteit van de ingebouwde beveiliging. Het zegt verder iets over de vakkundigheid van het personeel dat de beveiliging heeft ingebouwd en de wijze waarop zij hun werkzaamheden uitvoeren.
5. Parkeer je auto op een verlichte plek
„Zet je auto’s alsjeblieft binnen”, is het advies van Verkerk aan garagehouders en particulieren. Maar wat als je nou geen garage hebt? „Dan zou ik de auto op een goed verlichte plek zetten.”
Een voor de hand liggende tip misschien, maar wel een heel nuttige. Want: ‘Een goed verlichte, openbare parkeerplaats doet het over het algemeen minder goed bij dieven dan een donker hoekje in een zijstraatje. Daarnaast wordt zeker de helft van de autodiefstallen in de avond gepleegd’, stelt bijvoorbeeld autoverkoopsite OSW.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw topmodel Kia is bedoeld voor het samengestelde gezin
-
Bijna kwart Europese automobilisten onder 35 jaar kijkt video’s tijdens het rijden
Bijna een kwart van de automobilisten onder de 35 jaar vertoont naar eigen zeggen risicovol gedrag achter het stuur. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer verantwoord rijden van de Franse Stichting Vinci Autoroutes. Vooral jonge mannen doen het slecht. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Levensgevaarlijk: busbaan Zuidplein gebruikt als ‘olifantenpaadje’
Ze zijn de grote schrik van buschauffeurs: mensen die over de drukke busbaan lopen of fietsen omdat ze denken dat ze zo sneller bij de nieuwe ingang van een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland zijn. Het leidt tot levensgevaarlijke situaties. ,,Onbegrijpelijk en ook heel onlogisch, want het is niet eens sneller.”Rotterdam
-
In deze gemeente is de kans dat je auto gestolen wordt het grootst
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
De Franse politie waarschuwt jaarlijks automobilisten op de Autoroute om op te letten voor dieven die trucs gebruiken om onwetende vakantiegangers te beroven, of geld af te troggelen.