Volledig scherm
© Hyundai

Moet ik mijn automaat in ‘neutraal’ zetten?

Vraag & AntwoordIk heb een Hyundai i10 met automaat. Hoe moet ik met die automaat rijden? Is snel optrekken onverstandig? En kan ik bij het verkeerslicht de hendel beter in ‘neutraal’ zetten? Het gaat mij er eigenlijk om dat ik niet te veel onderhoud aan de automaat krijg. Ik ben 80 jaar en wil deze auto helemaal oprijden. Hebt u misschien tips? -Siebrand Baas

U hoeft uw rijgedrag echt niet aan te passen. De automaat wordt juist steeds populairder omdat hij het autorijden zo gemakkelijk maakt en u er geen omkijken naar hebt. Snel optrekken is natuurlijk nooit verstandig als u het brandstofverbruik binnen de perken wilt houden, maar de automaat kan het best aan. Verder hoeft u zo’n automaat bij het verkeerslicht echt niet in de neutraalstand te zetten: ik verwacht geen extra slijtage als u hem in ‘drive’ laat staan.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.