Volledig scherm
© Getty Images

Na Duits dieselverbod dreigt nu ook ban voor benzinemotoren

Duitse politici en milieu-instanties pleiten nu ook voor rijverboden voor auto's met benzinemotoren. Volgens de SPD zorgen juist moderne benzinemotoren voor de uitstoot van fijnstof en voor meer klimaatverandering dan diesels.

De waarschuwing is afkomstig van SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach, die zegt dat er nog bijna geen benzinemotoren zijn met een filter voor het afvangen van fijnstof.  Parallel aan het partijpolitieke niveau werkt ook de Duitse Umwelthilfe (DUH) aan het afdwingen van nieuwe rijverboden. Dit orgaan wordt gefinancierd door het Duitse milieu-ministerie. De fijnstof-emissie is ook voor hen de aanleiding.

Wanneer het beleid voor dieselverboden ook voor benzine-auto's gaat gelden, zou dat een groot aantal autokopers treffen die net hun oudere diesel hebben vervangen door nieuwe benzinevoertuigen. Iets wat ze juist hadden gedaan om ook in steden te kunnen blijven rijden. Bij het huidige dieselverbod gaat het niet over fijnstof - dat komt door de bij diesels wel aangebrachte filters al bijna niet meer uit de uitlaat - maar om schadelijke stikstofoxiden. Doordat diesels gemiddeld genomen zuiniger zijn dan benzinemotoren, stoten ze minder CO2 uit en zorgen dus voor minder broeikasgas.