Volledig scherm
De Nederlander Bram Schot is de nieuwe CEO van Audi AG © Audi AG

Nederlander gaat voor miljarden bezuinigen bij Audi

Bram Schot, de Nederlandse topman van Audi, wil voor miljarden euro’s gaan bezuinigen bij de autofabrikant. Ook wil hij nog krachtiger inzetten op elektrische auto’s. Dat heeft hij laten weten aan Manager Magazin.

,,We moeten het gevoel van urgentie aanwakkeren’’, tekent het Duitse zakenblad op uit de mond van de Nederlander, die pas vorige maand is benoemd als ceo van Audi. ,,We moeten sneller knopen doorhakken en meer risico durven nemen.’’ Schot streeft ernaar dat de kosten tegen 2022 met 15 miljard euro zijn teruggebracht.

Het plan is nog in ontwikkeling maar gaat waarschijnlijk werkgelegenheid kosten, concludeert Manager Magazin. Door veel toekomstige vacatures niet op te vullen zou Audi het personeelsbestand met zo’n 3 procent per jaar kunnen laten inkrimpen.

Besparingen zijn erg belangrijk binnen de Volkswagen Groep, waar Audi deel van uitmaakt. Het concern is vele miljarden euro’s kwijtgeraakt door het beruchte dieselschandaal. Gevolg van de sjoemelsoftware waren torenhoge compensaties aan gedupeerden en boetes.

Audi heeft bovendien een lastig jaar achter de rug, waarin de verkopen terugliepen onder druk van nieuwe uitlaatgas-eisen voor auto’s. En de afgelopen jaren kon Audi zijn imago niet meer waarmaken als merk van belangrijke innovaties (‘Voorsprong door Techniek’.) Bram Schot wil dat het merk die positie zo snel mogelijk terug krijgt en wil fors investeren in ontwikkeling van nieuwe technologie. Daarnaast heeft hij hoge verwachtingen van de e-tron, de eerste volledig elektrische Audi die momenteel ook in Nederland zijn debuut maakt.