‘Nederlander geeft weinig om zijn autobanden’
Nederlanders worden steeds nonchalanter als het gaat om de bandenspanning van hun auto. Een op de drie automobilisten controleert zijn bandenspanning nooit. Dat is niet alleen slecht voor het milieu en het brandstofverbruik, maar ook voor de veiligheid van de inzittenden en de banden zelf.
De helft van de Nederlandse automobilisten weet dat het wordt aanbevolen om de banden minimaal één keer per twee maanden te controleren en op te pompen. Slechts een kwart van alle automobilisten doet dit ook daadwerkelijk. Jongere automobilisten spannen de kroon, zo blijkt. Van de autorijders onder de 25 jaar checkt ruim de helft nooit de bandenspanning.
Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research onder 2855 respondenten. Het onderzoek is uitgevoerd in september 2020, met de vraag om 2019 in gedachten te houden bij het beantwoorden van de vragen. Het laatste om een vertekend beeld door de coronacrisis te voorkomen.
Rijden met de juiste bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg, een lager brandstofverbruik en minder slijtage van de banden. Daardoor wordt autorijden ook goedkoper. Volgens Mariken Stolk, expert duurzame mobiliteit van Milieu Centraal, bespaar je gemiddeld zo’n 60 euro per jaar als je je banden op spanning houdt. Je auto stoot bovendien minder CO2 uit en er komen minder microplastics en fijnstof in de lucht.
De antwoorden op heel veel vragen over autobanden vind je in dit dossier van Autoweek. Ook zijn daar alle bandentests van de afgelopen jaren te vinden.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zachte band? Deze site weet direct de ideale spanning op basis van je kenteken
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Oeso: ‘Meer fijnstof van banden elektrische SUV’s dan van auto’s met verbrandingsmotor’
Elektrische auto's sparen de stadslucht doordat ze lokaal geen schadelijke stoffen uitstoten. Maar volgens een nieuwe studie produceren grote en zware elektrische auto’s meer niet-motorgerelateerde fijnstof dan vergelijkbare auto's met een verbrandingsmotor. -
Vieze lucht in je auto? Dit is vaak de oorzaak
Een muffe lucht of de geur van rotte eieren in je auto is geen pretje. Toch komt het relatief vaak voor, zeker bij zomerse temperaturen. Met deze tips zorg je letterlijk voor frisse lucht aan boord. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
Met video
Hier zit de reservesleutel verstopt voor je autodeur
Dankzij ‘Keyless Entry’ hebben moderne auto’s geen traditionele sleutel meer nodig. Iedere auto heeft echter een verstopte reservesleutel voor het geval er iets is met je afstandsbediening. Maar waar vind je deze en waar stop je 'm in? -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste toerfietsen
Een test van gebruiksvoorwerpen heeft een goede verantwoording nodig. Hieronder alles wat je moet weten. Daarna beginnen we met de resultaten van de spectaculaire categorie van de Elektrische toerfiets. De ideale metgezel tijdens recreatieve toertochten: hoge actieradius, veel versnellingen, slimme innovaties. Het zijn kilometervreters voor dagelijks gebruik en vakanties. Testpanellid Ineke van de Kasteele probeerde er een paar.