Nieuw automerk Byton onthult plannen voor werelddominantie in Amsterdam
Byton is een compleet nieuw automerk. Met een mix van goedkope Chinese arbeid, Duits ingenieurschap en kennis uit Silicon Valley willen ze een betaalbare ‘iPhone op wielen’ neerzetten, die stapsgewijs de wereld moet veroveren.
Byton is in theorie een Chinees automerk, maar het bestaat eigenlijk uit bijna het volledige team dat bij BMW verantwoordelijk was voor de futuristisch ogende BMW i8. Vanuit Sjanghai proberen de mannen overal geld vandaan te sprokkelen om hun wereldmerk in de markt te zetten. Een aantal Chinese bedrijven heeft inmiddels geïnvesteerd, inclusief de overheid. En dus lijkt het erop dat eind volgend jaar de eerste auto's van de band rollen in een nieuw te bouwen fabriek in China.
De eerste Byton moet eind volgend jaar in China worden geïntroduceerd, waarna een jaar later de Amerikaanse markt zal volgen. Eind 2020 is Europa aan de beurt. De auto zal dan met één en met twee elektromotoren leverbaar zijn en een vanafprijs kennen van zo'n 37.500 euro. Die basisversie krijgt een vermogen van 272 pk mee, terwijl het topmodel kan rekenen op 476 pk. De elektrische actieradius van de instapversie bedraagt 400 kilometer, terwijl het topmodel nog zeker 120 kilometer verder reikt.
Meest opvallende aan de Byton is een digitaal instrumentpaneel dat net zo breed is als de auto zelf. De drie naadloos naast elkaar geplaatste schermen zijn naar de voorkeuren van de bestuurder en bijrijder in te stellen. Ook een aardig trucje: de auto maakt voor het ontgrendelen gebruik van gezichtsherkenning en op basis van die techniek worden eveneens de voorkeuren van de inzittenden geladen op het gebied van audio en klimaat. Ook biedt de auto een 'lounge ervaring' doordat de voorstoelen een klein stukje naar elkaar toe gedraaid kunnen worden.
Dat dashboard is eigenlijk het meest vernieuwende aan de Byton. Want verder doen ze eigenlijk hetzelfde als waarmee veel andere fabrikanten ook al bezig zijn, namelijk het maken van een elektrische auto die verregaand autonoom kan rijden, zodat je lekker lang online kunt zijn. Byton vindt zichzelf dan ook niet echt een automerk, maar meer een 'vervoersconcept'. Het lijkt wel of ze de auto zelf het minst interessant vinden. Wanneer er vragen komen over de actieradius, wordt de vraag afgedaan met: 'we vinden de aandrijving eigenlijk niet zo belangrijk, die kopen we gewoon in'. Dat kan tegen die tijd dus ook een brandstofcel zijn.
Byton ziet zijn product liever als een 'smart device op wielen'. Een rijdende iPhone dus, waarin je lekker lang kunt Instagrammen en vlogjes van Influencers kunt bekijken. Ze halen er veel dingen bij, maar in de basis zien we weinig vernieuwende elementen. Of het moet de vanafprijs zijn, die met zo'n 37.500 euro verrassend laag lijkt. We hopen dat het ze lukt. Tesla's topman Elon Musk lukte het in ieder geval niet om zijn Model 3 voor 35.000 dollar in de markt te zetten.
Aan de buitenzijde valt vooral op dat de auto lang en laag is en ook eigenlijk best mooi oogt, al zien we veel stijlelementen van Range Rover en de Panamera Sport Turismo terug. De auto kan verregaand autonoom rijden, want Byton spreek over het op-één-na-hoogste niveau: ‘level 4’. Of althans: dat deden ze tot voor kort. Nu, hier, in Amsterdam, halen ze daar al een niveautje vanaf. Want de draaiende lidar-radar die nodig is voor autonoom rijden kan kennelijk nog niet mooi geïntegreerd worden in de carrosserie. Waarmee flink afbreuk wordt gedaan aan het hele lounge-idee en de onbeperkt-online-gedachte waarop de Byton stoelt.
Wanneer we doorvragen, blijkt de nieuwe Byton vooral een mooiboy die graag wil appelleren aan de honger naar toenemende digitalisering. Het merk wil de Apple onder de automerken worden, zo lezen we tussen de regels door. Ze zien zichzelf niet zozeer als automerk, maar meer als een vervoersconcept met 'shared platforms' en allerlei randzaken die niets met auto's te maken hebben. Het lijkt ons allemaal wat lastig te realiseren. Alsof iemand een prachtige auto als de Byton gaat inzetten als 'shared platform', om deze 's avonds als een vuilnisbak weer voor de deur aan te treffen.
Wat ook een beetje irriteert, is dat het hier gaat om mensen die bij BMW's elektrische afdeling 'BMW i' zijn weggegaan en nu voor 'het grote geld' hun kunstje proberen te herhalen. Op zich niets mis mee, maar het zelfvoldane toontje irriteert af en toe. Dezelfde vorm van arrogantie hoorden we ook ooit bij de mislukte herintroductie van Cadillac in Europa en bij het merk Smart, dat anno 2018 nog steeds het conceptstadium niet ontgroeid is. Voorlopig lijkt het ons vooral een gevalletje van van meer woorden dan daden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
AUTOTEST
Test Volkswagen Polo GTI: een tikje saai maar wel snel door de bocht
De vernieuwde Volkswagen Polo GTI oogt als een compacte Golf GTI en is degelijk en praktisch. De compacte sportieveling laat ten opzichte van de concurrentie wel wat puntjes liggen. -
PREMIUM
Deze VVD’er stelt voor om overdag weer 130 km/uur te gaan rijden: ‘De timing is bijzonder’
De 130 km/u moet in ere hersteld worden, dat vindt de kersverse wethouder van Bodegraven-Reeuwijk, Robin Kersbergen. Hij diende daar dit weekend een motie voor in tijdens het landelijke VVD-ledencongres. Dat leverde hem een steun op van 52 procent, maar ook een stortlading aan kritiek. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMmet video
Slimme Mono-camera ziet zelf wat niet mag: smartphonegebruikers op A58 zijn de klos
LEWEDORP - Soms steekt iemand een middelvinger op en af toe zwaait een automobilist lachend naar de lens. Maar de meeste bestuurders zien de Mono-camera op de A58 helemaal niet staan. ,,Wie een telefoon vasthoudt achter het stuur, krijgt een cadeautje van het CJIB”, zegt verbalisant Arie.
-
PREMIUM
Ronald raakte gewond door fout van Rijkswaterstaat, maar wacht nog altijd op redelijke schadevergoeding
Ronald Ho-Sam-Sooi uit Bleskensgraaf raakte twintig maanden geleden gewond na een zwaar ongeval bij wegwerkzaamheden. Volgens de politie lag de oorzaak volledig bij Rijkswaterstaat, maar nog altijd voert hij een verwoede strijd om een redelijke schadevergoeding. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Autobedrijf Ames breidt imperium verder uit: ‘In deze branche is het eten of gegeten worden’
Amega Groep B.V. uit Dordrecht breidt zijn imperium steeds verder uit. Na tal van andere dealers heeft het bedrijf, ooit begonnen als Ames Autobedrijf, nu ook Ford Van der Burgh overgenomen. Dat heeft vestigingen in Maasdam en Brielle. ,,Het is eten of gegeten worden’’, zegt Leen de Koning, CEO van Amega Groep.