Nieuwe auto’s gemiddeld krachtiger dan een Porsche 911 uit de jaren 70
Met gemiddeld 166 pk is de gemiddelde nieuw verkochte auto in 2020 sterker dan een Porsche 911 uit de jaren 70.
De Porsche 911S uit 1976 had een 2.7 liter zescilinder motor met 165 pk. Dat model behoorde destijds tot de absolute top qua vermogen, maar sindsdien is het gemiddelde aantal pk's van nieuwe auto's sterk toegenomen, zelfs in tijden van crisis. Was een gemiddelde auto in 1990 gemiddeld ‘slechts’ 92 pk sterk, aan de vooravond van de financiële crisis van 2008 groeide dat al naar 131 pk.
Volgens de Duitse branchedeskundige Ferdinand Dudenhöffer was de gemiddelde nieuwe auto vorig jaar 159 pk sterk en dit jaar hadden de tussen januari en mei geregistreerde voertuigen zelfs gemiddeld 166 pk onder de motorkap. Tegelijkertijd is het aandeel kleine auto’s in nieuwe registraties gedaald van 20 naar 18 procent.
Meer gewicht
Hoewel het gemiddelde vermogen in Nederland waarschijnlijk lager is, geven de Duitse cijfers een wereldwijde trend weer, die ook en vooral wordt ingezet doordat auto's steeds zwaarder worden. Dat is weer een gevolg van de toenemende veiligheidseisen en de vraag van consumenten om steeds meer comfortverhogende features.
Volgens Dudenhöffer zal zelfs na de pandemie van Covid-19 het vermogen van nieuwe personenauto’s in Duitsland blijven toenemen. ,,Met de huidige brandstofprijzen zal de prikkel om een kleinere auto te kopen laag blijven. Hogere aankoopprijzen worden na een bepaalde tijd geaccepteerd. De motoren zullen vast milieuvriendelijker zijn, maar auto’s met een hoger vermogen zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ons straatbeeld blijven bepalen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe Porsche 911 Targa is cabriolet en coupé tegelijk
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste toerfietsen
-
-
-
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
De snelste auto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de 2 miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,82 seconden. -
Fietstest 2023
Paulien test fietsen: ‘Gewoon is voor mij goed genoeg’
Samen met haar vrienden peddelt Paulien Louwersheimer (34) driftig rond in de groene omgeving van Vianen. Ze is voor de lol op de testdag, maar ook omdat ze overweegt een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer.