Volledig scherm
© BMW

Onderzoek naar kartelvorming BMW, Daimler en Volkswagen

De Europese Commissie is een diepgaand kartelonderzoek begonnen naar de Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Volkswagen in verband met het onthouden van uitstoottechnologie aan consumenten.

De drie fabrikanten worden door Brussel ervan verdacht onderling afspraken gemaakt te hebben rond uitstoottechnologie. Daarbij werd mogelijk afgesproken elkaar niet te beconcurreren bij de ontwikkeling en introductie van technologie voor het verminderen van uitstoot.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) stelt dat als dit kartel wordt bewezen, consumenten daardoor niet de mogelijkheid kregen om minder vervuilende auto's te kopen, terwijl de bedrijven de technologie wel beschikbaar hadden. In oktober vorig jaar deden inspecteurs van de Europese Commissie invallen bij BMW, Daimler, Volkswagen en VW-dochters Audi en Porsche in verband met de zaak. 

Volgens het Duitse blad Der Spiegel maken Volkswagen, Audi, Porsche, BMW en Daimler al meer dan twintig jaar onderling geheime en vergaande afspraken om de concurrentie te beperken. Die beschuldiging uitte het weekblad een jaar geleden al. Als de beschuldigingen gegrond blijken, dan is het kartel het grootste in de Duitse geschiedenis.