Op zoek naar de ideale camper? Uit deze soorten kun je kiezen
CAMPERS & CARAVANSEr zijn nogal wat verschillende soorten campers en die hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ze passen bij een bepaald type campergebruiker en ook de dikte van de portemonnee speelt een rol.
De campersoorten op een rij:
Buscamper
De buscamper is waar het allemaal mee is begonnen: een omgebouwde bestelwagen of bestelbus veelal. Ze zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun prijs en no-nonsense veelzijdigheid. Via de grote achterdeuren kunnen fietsen of zelfs een scooter of motor naar binnen worden gereden.
Buscampers zijn feitelijk de enige oplossing als je er regelmatig of zelfs dagelijks in wilt rijden. Zulke bestelwagenachtige modellen rijden door hun meer ‘alledaagse’ bouw doorgaans heel makkelijk en zijn wendbaar, ze nemen wat minder plek in en je kunt er ook snel mee reizen. Hun luchtweerstand is gunstig en dat merk je in het verbruik. Meestal passen er ’s nachts niet veel personen in. Soms hebben buscampers een hefdak en wordt daarmee extra sta- en eventueel slaapruimte gecreëerd. Het toilet is doorgaans vrij simpel, als het er al is.
Alkoof camper
Zo ongeveer het tegengestelde van de buscamper is de alkoof camper. Vraag een kind om een camper te tekenen en je krijgt een dergelijk model. De alkoof is de ‘opbouw’ voorop, waarin boven de voorstoelen een bed is gebouwd. Met dat vaste hoge bed win je ruimte in de rest van de camper als je met z’n tweetjes reist, of je breidt er het aantal slaapplaatsen mee uit. Dit type wordt vaak gekozen door gezinnen. Nadeel is wel dat de alkoof camper aerodynamisch tamelijk ongunstig is. Bovendien is hij gevoelig voor zijwind en ligt het zwaartepunt hoger.
Integraalcamper
De integraalcamper heeft die laatste nadelen minder. Het prijskaartje kan behoorlijk fors zijn, omdat het vaak de luxere high-end optie is. Denk aan een ton of zelfs veel meer. De camper en de bestuurderscabine vormen een aaneengesloten geheel en dat moet dus letterlijk van voor tot achter (op een onderstel) nieuw worden geconstrueerd. Dat geeft wel een grote vrijheid in de inrichtingsvarianten. Niet zelden wordt voor een hefbed gekozen dat overdag tegen het dak ‘hangt’. Het koetswerk is grotendeels van kunststof, dus dat scheelt op den duur roestproblemen. De integraalcamper mag dan de Mercedes van de kampeerwereld zijn, bij andere campersoorten heb je wél een uit-en-te-na geteste bestaande cabine en dat kan van belang zijn voor de crashveiligheid.
Semi-integraal
De semi-integraal of half integraal zit ergens tussen alkoof en integraal in. Deze campers zijn wel op één van de bekende camperchassis gebouwd (cabine en doorgaans een soort ladderchassis). Nadeel is dat je geen slaapruimte bovenin hebt, maar daar staat tegenover dat hij gestroomlijnder is en toch extra bergruimte boven de cabine heeft. De semi-integraal ziet er wat sierlijker uit, biedt minder luchtweerstand en is minder windgevoelig. Net als de buscamper is dit vaker de keuze van reislustige koppels, eventueel ook met een kind.
In ons uitgebreide dossier vind je alle artikelen over campers & caravans. Meer achtergrondinformatie over campers vind je ook bij AutoWeek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CAMPERS & CARAVANS
Wat kost een camper in het gebruik?
-
PREMIUM
Levensgevaarlijk: busbaan Zuidplein gebruikt als ‘olifantenpaadje’
Ze zijn de grote schrik van buschauffeurs: mensen die over de drukke busbaan lopen of fietsen omdat ze denken dat ze zo sneller bij de nieuwe ingang van een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland zijn. Het leidt tot levensgevaarlijke situaties. ,,Onbegrijpelijk en ook heel onlogisch, want het is niet eens sneller.”Rotterdam -
Waarom je nieuwe auto bij aflevering fors duurder kan zijn
Als je een koopcontract voor een nieuwe auto hebt getekend, ga je er vanuit dat de prijs op het contract bindend is. Helaas is dat niet het geval. Autofabrikanten hebben zelfs het volste recht om prijsverhogingen door te voeren nadat je het koopcontract al hebt ondertekend. Moet je dat zomaar slikken? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
CAMPERS & CARAVANS
Wat kies ik: een camper of toch een caravan?
Wat zijn de voor- en nadelen van een camper in vergelijking met een caravan? Het antwoord hangt af van je ideeën over vakantie vieren en zeker ook je financiële reikwijdte. -
PREMIUM
Camper kopen? Met deze tips van experts maak je de beste keus
Het kampeerseizoen is geopend en dit jaar is de camper populairder dan ooit. Wil je ook zo’n huis op wielen? Een ANWB-expert en een camperbouwer geven tips.