Volledig scherm
De recordauto: een Mercedes E-AMG © Arne Toman

Plankgas van oostkust naar westkust VS leidt tot Cannonball Run-record

Twee Amerikanen mogen zichzelf de nieuwe recordhouders noemen van de Cannonball Run. Ze legden de ruim 4500 kilometer lange rit af in een speciaal geprepareerde Mercedes-AMG E 63 van de vorige generatie. 

De Cannonball Run is de naam van een illegale tijdrit in de Verenigde Staten. Het doel? Zo snel mogelijk van de oostkust van Amerika naar de westkust rijden. De Cannonball Run is vernoemd naar Erwin ‘Cannonball’ Baker. De race zoals we die tegenwoordig kennen, werd  in 1971 voor het eerst verreden. In de jaren daarna groeide het evenement uit tot een echte race waar meerdere auto's tegelijkertijd aan meededen. Er werd ook een film genoemd naar het evenement met onder andere acteur Burt Reynolds.

Volledig scherm
Cannonball Run. © Arne Toman

Het huidige record stond op 28 uur en 50 minuten, maar de Amerikanen Arne Toman en Doug Tabbutt dachten dat het sneller kon, zo schrijft Road & Track. Op 10 november reden ze weg uit New York. Het einddoel was het Portofino Hotel in Redondo Beach Los Angeles. De onopvallend ogende, zilverkleurige Mercedes AMG was speciaal aangepast voor de recordpoging. De auto was opgevoerd tot 700 pk en voorzien van betere remmen. 

Volledig scherm
Mercedes E-AMG. © Arne Toman

De binnenzijde was volgehangen met apparatuur, zoals twee radardetectoren, een apparaat dat lasermetingen verstoort en een speciaal systeem waarmee ze politievliegtuigen konden ontdekken. De auto was uitgerust met knoppen waarmee ze het remlicht en de achterlichten konden doven en de achterzijde was zo aangepast, dat deze leek op de kont van een oude Honda Accord, in plaats van een snelle Mercedes AMG. 

Volledig scherm
De recordhouders tijdens hun rit © Arne Toman

Ook was de auto voorzien van een grotere brandstoftank, twee navigatiesystemen en een politiescanner. Maar nog belangrijker was de hulp van achttien ‘hazen’ die voor de heren uitreden. Zij fungeerden als uitkijkpost om politie- en flitsauto’s op te sporen, zodat ze precies wisten waar ze rustig aan moesten doen. Met succes, want de heren zijn nergens aangehouden.

Volledig scherm
De aankomst in LA. © Arne Toman

Na 27 uur en 25 minuten kwamen ze aan in Los Angeles. De rit ging over ruim 4500 kilometer asfalt, wat neerkomt op een belachelijk hoge gemiddelde snelheid van 165 km/u, inclusief tankpauzes. De maximumsnelheid op de route was nooit hoger dan 128 km/u (oftewel 80 mijl). De hoogste snelheid die de heren reden was 310 km/u. Goed voor een ritje richting de gevangenis als ze betrapt zouden zijn.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto