Politie pakte ten onrechte tientallen rijbewijzen af, bestuurders eisen schadevergoeding
De politie Noord-Nederland heeft de afgelopen maanden ten onrechte tientallen rijbewijzen ingevorderd op de ringweg in de stad Groningen. De schadeclaims van gedupeerde automobilisten lopen in de duizenden euro's, aldus RTV Noord.
De automobilisten reden allemaal meer dan 50 kilometer per uur te hard en waren dus in overtreding, maar de politie blijkt te hebben gecontroleerd op een plek waar dat niet mag. Voor de controles gelden strenge regels. Zo mag er bijvoorbeeld niet gecontroleerd worden vlak voor en vlak na een bord waarop de maximumsnelheid wordt aangegeven, omdat automobilisten de kans moeten krijgen om hun snelheid aan te passen.
In totaal raakten tussen oktober en februari 92 automobilisten hun rijbewijs kwijt tijdens lasercontroles op de ringweg. Maar uit onderzoek van RTV Noord en gegevens van het Openbaar Ministerie blijkt dat tientallen controles op incorrecte wijze werden uitgevoerd. Volgens de omroep is in een enkel geval zelfs voor het snelheidsbord gelaserd. Ook die persoon raakte zijn rijbewijs onterecht kwijt.
‘Geen fouten gemaakt’
De afdeling Team Verkeer heeft volgens de politie zelf geen fouten gemaakt. Er zou sprake zijn geweest van een technische storing, doordat in de automatische politiesystemen een verkeerde gps-locatie werd gebruikt. Er valt daardoor nu niet meer te achterhalen of de agenten wel of niet op de juiste plek stonden. Volgens een advocaat van een van de gedupeerden spreken de agenten niet de waarheid. Uit dashcambeelden zou blijken dat de agenten niet op de juiste plek controleerden. Inmiddels zijn al tientallen zaken geseponeerd.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2000 en 2500 euro. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
'Snelheidsbegrenzer’ in nieuwe personenauto's vanaf juli verplicht
In nieuwe auto’s is vanaf 1 juli ISA verplicht: een ingrijpend waarschuwingssysteem voor te snel rijden. Dat wordt gecombineerd met een black box die informatie over de rit opslaat en rijfouten van de bestuurder aan de politie kan doorgeven. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
-
-
-
PREMIUMFietstest 2023
Deze elektrische fietsen komen als beste uit de test
Welke elektrische fietsen komen als beste uit de test? Ook dit jaar liet Fietstest.nl in samenwerking met onze redactie de nieuwste modellen e-bikes testen door vrijwilligers uit het hele land. Van vouwfiets tot bakfiets en van stadsfiets tot toerfiets. -
PREMIUMreportage
De keiharde aanpak van de Noorse verkeerspolitie: ‘Hardrijders zijn misdadigers’
Vanaf morgen mogen we overdag nog maar 100 op de snelweg. Deze site reed mee met de verkeerspolitie in Noorwegen, waar scheuren al jaren taboe is en verkeersboetes oplopen tot astronomische hoogtes.