De snelle VW Golf R.
Volledig scherm
De snelle VW Golf R. © Carscoops

Politie zoekt snelle Golf die betrokken was bij diefstal toiletpot van zes miljoen dollar

De politie in Groot-Brittannië is op jacht naar een snelle Volkswagen Golf R die werd gebruikt bij de diefstal van een gouden toiletpot met een geschatte waarde van zes miljoen dollar.

Het compleet gouden kunstwerk, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Maurizio Cattelan, kreeg als titel ‘America’ en was te zien op een kunsttentoonstelling in Blenheim Palace, een van de bekendste paleizen van Groot-Brittannië. De toiletpot werd streng beveiligd, maar op 14 september werd het watercloset toch gestolen door een groep van vijf dieven.

Bewakingsbeelden van de snelle Golf.
Volledig scherm
Bewakingsbeelden van de snelle Golf. © Carscoops

Details van de overval zijn niet bekendgemaakt, maar er wordt aangenomen dat drie van hen hebben ingebroken en het toilet hebben los geslepen, terwijl twee chauffeurs met twee vluchtauto's buiten stonden te wachten. Een daarvan was de 300 pk sterke Golf R.  De boeven verlieten het pand om 4.50 uur 's nachts met de 103 kilogram wegende gouden ‘troon’. 

De 103 kilo wegende gouden pot
Volledig scherm
De 103 kilo wegende gouden pot © Carscoops

De politie heeft beelden vrijgegeven van de nog altijd niet teruggevonden vluchtauto in de hoop dat die leiden tot meer tips. De Golf was voorzien van valse kentekenplaten. Inmiddels zijn twee mannen aangehouden en is de andere vluchtauto ook terecht, maar de Golf R, de drie andere mannen en de gouden toiletpot zijn nog altijd spoorloos.

In de jaren negentig was de Subaru 555 Impreza de meest geliefde vluchtauto van misdadigers in Groot-Brittannië. Het model is ooit nog officieel uitgeroepen tot ‘Getaway Car of the Year’. Later gingen dieven en bankrovers vaak over op Audi's RS4 en RS6. In Nederland wordt vooral dat laatste model vaak gestolen, om vervolgens te worden ingezet voor plofkraken in Nederland en Duitsland.

Bekijk hier de reactie van bezoekers van de tentoonstelling, enkele dagen na de ontvreemding van het toilet.

De schade die overbleef nadat de wc-pot was gestolen
Volledig scherm
De schade die overbleef nadat de wc-pot was gestolen © Carscoops
  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.