Volledig scherm
© Koen Laureij

Record: elke dag 17 vrachtwagens betrokken bij ongeval of met pech op snelweg, vooral bij Eindhoven

Iedere dag zijn zeventien vrachtauto's op de Nederlandse snelwegen betrokken bij een ongeluk of gestrand met pech. Nooit eerder waren het er zoveel. Vooral bij Utrecht en Eindhoven zijn veel incidenten met vrachtwagens. Op Randweg Eindhoven was het elke week wel een of meerdere keren chaos door een kapotte vrachtwagen of een ongeval.

Dat blijkt uit cijfers over 2018 van de Stichting Incident Meldingen Vrachtauto’s (Stimva) die alle incidenten met vrachtverkeer op de rijkswegen registreert. Vorig jaar strandden 4644 trucks, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal ongevallen met vrachtauto's daalde weliswaaar met 9 procent tot 1359, maar inclusief 95 onbekende meldingen en 13 trucks met afgevallen lading kwam het totaal aantal incidenten op 6111, dat is 50 procent meer dan tien jaar geleden en zes keer meer dan in 2000. In 2017 was er een scherpe stijging van het aantal ongevallen. 

Stimva denkt dat de florerende economie debet is aan het aantal incidenten, maar ook dat vrachtwagens met pech tegenwoordig eerder worden gemeld door andere weggebruikers via apps als Flitsmeister. Het lukt steeds beter om de pechgevallen snel van de weg te krijgen, vorig jaar bij 55 procent binnen een uur, twee jaar geleden lukte dat nog niet bij de helft.

Ongevallen met vrachtauto's vinden vooral in de wintermaanden plaats. Vorig jaar was de storm van 18 januari goed voor 72 ongevalsmeldingen, vrachtauto's werden op de bruggen van belangrijke snelwegen omvergeblazen door de harde wind. Het bleek dat vooral buitenlandse truckers niet goed op de hoogte waren van de waarschuwingen en de risico's van code rood. Er is nu een digitale flyer ontwikkeld om een volgende keer iedereen goed te kunnen informeren .

Files

Ongevallen en kapotte vrachtauto's kunnen tot veel file-ellende leiden. Transport & Logistiek Nederland (TLN) wijst erop dat vrachtauto's maar een beperkte rol spelen bij de filevorming. ,,Bijna 90 procent van de files wordt veroorzaakt door volle wegen. Ongelukken met vrachtwagens veroorzaken slechts 0,5 procent van de files, vrachtwagens met pech 0,9 procent’’, aldus Quinten Snijder van TLN.

TLN beaamt echter dat de impact van vrachtauto-ongevallen wel een stuk groter is dan bij ongevallen met personenauto’s. Afhandelen van een vrachtauto-ongeluk kan uren in beslag nemen. Gemeten naar de  ‘filezwaarte’ (lengte maal duur van de file) dan is 6 procent te wijten aan vrachtauto's. 

Vooral bij Utrecht en Eindhoven zijn veel incidenten met vrachtwagens. Zo was het op de A28 tussen De Uithof en Den Dolder vorig jaar zo’n 60 keer raak, en ook op de A67 Eersel-Knooppunt de Hogt , en op de A2 Knooppunt De Hogt-Knooppunt Leenderheide was het elke week wel een of meerdere keren chaos door een kapotte vrachtwagen of een ongeval. Bandenpech is met 38 procent de grootste veroorzaker van de pech van de vrachtauto's. 

Volledig scherm
© Jordi Deckert / Eastview media