Rekeningrijden brengt veel veranderingen teweeg. Iedereen gaat namelijk hetzelfde betalen, of je nou een oude vervuilende diesel rijdt, of een nieuwe elektrische auto. Toch denken ingewijden dat er op een gegeven moment een uitstootcomponent komt.
Volledig scherm
Rekeningrijden brengt veel veranderingen teweeg. Iedereen gaat namelijk hetzelfde betalen, of je nou een oude vervuilende diesel rijdt, of een nieuwe elektrische auto. Toch denken ingewijden dat er op een gegeven moment een uitstootcomponent komt. © Rob Engelaar

Rekeningrijden: dit gaat het je ongeveer kosten

De kans dat we in 2030 per gereden kilometer gaan betalen is groot. Een eerste berekening toont wat deze kilometerheffing grofweg gaat kosten. 

11 reacties

 • Carlo Heuvel

  1 maand geleden
  Prima. Moeten ze in de zorg ook doen, weinig gebruik. Weinig betalen
 • j leenders

  1 maand geleden
  en waarom moeten wij betalen voor het rijden in buitenland. dat doen de buitelanders hier toch ook niet. en die wegen hoef nederland toch niet te onderhouden. heel raar
 • Eric Slegtenhorst

  1 maand geleden
  Op zich een eerlijke belasting die voor het gebruik. Echter het bevoordelen van mensen die emissie vrij kunnen rijden is natuurlijk te gek voor woorden. Of die auto's moeten kwa aanschafkosten gelijk woorden gesteld aan de brandstofauto's.
 • Cees Tiek

  1 maand geleden
  Cees, en wij moeten ook betalen voor de wegen in het buitenland en wanneer gaan die ook in Nederland betalen? (zonder te discrimineren, die wiite kentekenplaten waar Nederland vol mee staat?)
 • Andrew Jakobs

  1 maand geleden
  Nou, als het budget neutraal is, dan betekent het dat de kmboete een stuk lager is, want nu is het dat alle electrische auto's vrijgesteld zijn van motorrijtuigenbelasting, EN ze betalen niet mee dmv de hoge accijnzen op brandstof. Maar rekeningrijden is in iedergeval krankzinnig voor ICE auto's aangezien die dus al aan de pomp betalen (hoe meer/viezer je rijdt, hoe meer je betaalt). Kilometerheffing zorgt wel dat je 10 auto's voor de deur kunt hebben, je betaalt immers alleen voor het rijden.