Auto-expert Niek Schenk.
Volledig scherm
Auto-expert Niek Schenk. © Bart Hoogveld / Hollandse Hoogte

Richting aangeven op een rotonde: zó hoort het

AUTO-EXPERTVeel automobilisten lijken er hun eigen gewoontes op na te houden als het gaat om het aangeven van richting op een rotonde. ‘Maar is het niet zo dat je alleen bij het verlaten van de rotonde richting moet aangeven?’, vraagt lezer Marjolijn Kremer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

4 reacties

 • Karel Akse

  2 maanden geleden
  Een rotonde is als een voorrangsweg, je geeft voorrang aan degene die er op rijd en geeft alleen richting naar rechts waar je de rotonde verlaat.
 • HJ Claassen

  2 maanden geleden
  De verwarring ontstaat door het verschil rotonde en verkeersplein, op een verkeersplein die uit meerdere rijstroken bestaat is het de bedoeling om voor het plein al richting aan te geven en voor linksaf al voor te sorteren naar de juiste rijstrook. Op het plein geef je dan weer richting aan naar rechts en sorteer je voor naar rechts voor de afslag waar je eraf wil. Hierdoor geven veel mensen ook bij een rotonde al aan dat ze links aanhouden totdat ze eraf willen (derde afslag)
 • Frits vanDijk

  2 maanden geleden
  Mijn ervaring is dat er vaker misverstanden op rotondes optreden door mensen die géén enkele richting aangeven dan door hen die wél richting aangeven.
 • Otto Kehl

  2 maanden geleden
  Een rotonde is een doorgaande weg, je kan maar één kant op dus geef je geen richting aan als je de rotonde op rijd. Als je de rotonde verlaat MOET je richting aangeven. dit is erg dom als je het niet begrijpt en je maakt het erg onduidelijk voor je mede weggebruikers.
 1. Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
  PREMIUM
  keiverliefd op mijn auto

  Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’

  Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.
  Amersfoort
 2. Geen van Wims (78) auto’s verdween ooit geruisloos: ‘Ik weet niet of dat woord toen al bestond, maar: shit’
  PREMIUM
  MIJN BLIK EN IK

  Geen van Wims (78) auto’s verdween ooit geruisloos: ‘Ik weet niet of dat woord toen al bestond, maar: shit’

  Het begon met een lening van 600 gulden bij zijn verloofde voor zijn eerste bromfiets. Inmiddels is Wim Schreuder 78 jaar en staat er een Mercedes voor de deur. Alles wat er in de tussentijd gebeurde, is meer dan noemenswaardig. Zoals die ene keer dat hij ‘s nachts in Duitsland stond met een lege tank. En zijn vrouw. En drie kinderen. ,,En toen scheurde ik ook nog uit mijn broek.’’
  Dordrecht