Snelste ‘ding’ ter wereld blaast Tesla aan de kant: de Lucid Air komt begin 2021
videoOmdat de Lucid Air een nieuwe, grote elektrische auto uit Silicon Valley is, ligt een vergelijking met de Tesla Model S voor de hand. Wie de cijfers van beide auto’s naast elkaar legt, ziet dat de nieuwkomer op papier een behoorlijk pak slaag uitdeelt.
Het nieuwe Amerikaanse automerk Lucid Motors heeft voor het eerst een productieklare auto onthuld. De officiële cijfers beloven veel: de Air, een supersnelle, hightech elektrische sedan, doet vrijwel alles beter dan de duurste modellen van Tesla. Ten eerste komt hij naar verluidt verder op één acculading: volgens Lucid haalt de Air zo’n 830 kilometer tussen twee laadstops, terwijl de Tesla na ongeveer 640 kilometer weer aan de laadpaal moet.
Het elektrische systeem van de auto draait op een indrukwekkende 900 volt in plaats van de 400 volt bij Tesla (en zelfs meer dan de 800 volt van de Porsche Taycan), terwijl de Lucid ook nog eens meer motorvermogen levert. De sterkste versie van de Air komt eind 2022 op de markt en moet goed zijn voor ruim 1300 pk, met dank aan twee supersterke elektromotoren tussen de achterwielen.
Het laden van het batterijenpakket? Ook dat gaat sneller, claimt Lucid. Waar de nieuwste modellen van Tesla tot 250 kilowatt kunnen laden aan een DC-laadpaal, pompt de Air zijn batterijen met maximaal 300 kW vol. Dat komt neer op zo’n 33 kilometer extra rijbereik per minuut, of zo’n 480 kilometer na een laadbeurt van twintig minuten.
Bovendien beweert de in 2016 opgerichte autofabrikant dat de Air de ‘snelste auto ooit’ is op de kwartmijl, een in Amerika populaire manier om de acceleratie van een auto te meten. De CEO en ‘Chief Technical Officer’ van Lucid Motors, de in Wales geboren technicus Peter Rawlinson, spreekt van ‘het snelste ding op deze planeet’: vanuit stilstand legt de Lucid de afstand van grofweg 400 meter af in 9,9 seconden, waar de snelste Model S ooit een tijd van 10,5 tellen klokte. Wat de sprinttijden van nul naar honderd kilometer per uur betreft, gaan beiden merken vrijwel gelijk op: de Lucid Air trekt in 2,5 seconden naar die snelheid, net als de sterkste versie van de Tesla.
Aanvalsmodus
Nog een opmerkelijke overeenkomst tussen de Air en de Model S: voordat Peter Rawlinson bij Lucid aan de slag ging, stond de briljante ingenieur (samen met onder meer Elon Musk) aan de wieg van Tesla’s eerste succesmodel. Hoewel de vriendelijke Rawlinson aangenaam rustig spreekt met een beschaafd Brits accent, laat hij geen twijfel bestaan over zijn bloedserieuze plannen met Lucid: ,,Wij zijn een techbedrijf in hart en nieren en laten met deze auto zien dat we op technologisch vlak bij de top van de autowereld horen. Het speelveld van luxe elektrische auto’s ligt bezaaid met wannabees, maar wij staan vol in de aanvalsmodus.”
Rawlinson en zijn team willen hun plek veroveren door middel van vooruitstrevende, ver doorontwikkelde onderdelen, die volledig in huis werd ontwikkeld. Zo werd het accupakket in de Air gemaakt door Lucid zelf en getest in het Formule E-kampioenschap, het elektrische equivalent van de Formule 1. ,,In twee raceseizoenen is er nog nooit iets fout gegaan met die batterijenpakketten”, verkondigt Rawlinson. ,,We hebben honderd procent betrouwbaarheid laten zien met onze extreem krachtige accu’s, en die technologie vloeit nu door naar onze Air.”
In de bodemplaat van het productiemodel zitten 22 accumodules, die ‘als legoblokken aan elkaar geschakeld kunnen worden’ tot een maximum capaciteit van 130 kilowattuur. Wie meer ruimte in de bodem wil voor de voeten van de achterpassagiers, kan er voor kiezen om de rij modules tussen de voorstoelen en achterbank te laten verwijderen. Eenzelfde oplossing gebruikt Porsche overigens ook in de Taycan.
‘Wunderbox’
Ook de uitgebreid gepatenteerde elektromotoren van Lucid zijn bijzonder: ondanks een indrukwekkend vermogen van 670 paardenkrachten passen ze in een standaard formaat vliegtuigtrolley en wegen ze slechts 47 kilo per stuk. ,,Bij de huidige marktleider (Tesla, red.) gebruiken ze motoren die 2,5 keer zo groot zijn als die van ons”, verwijst Rawlinson plagerig naar zijn oude werkgever. ,,Wij zetten echt een grote stap voorwaarts. Niet alleen qua formaat van de behuizing maar ook wat betreft de koeling en de extreem slimme manier waarop onze auto met z’n energie om gaat. De Air heeft niet alleen een groot rijbereik vanwege de riante accu, maar vooral door de uitgekiende wijze waarop we omspringen met onder meer de aerodynamica, warmteverlies en elektromagnetisme.”
Verder voorziet Lucid de Air van een apparaat dat Peter Rawlinson bijna liefkozend de ‘Wunderbox’ noemt. Daarin zit niet alleen een boordlader van 19,2 kilowatt verwerkt, maar ook software waarmee de auto onder meer ‘bi-directioneel’ kan laden. Daarmee wil Lucid het stroomnetwerk ontzien door de Air als stroombuffer te gebruiken: zodra er een piek in de elektriciteitsvraag zit (bijvoorbeeld wanneer mensen massaal elektrisch gaan koken), kan de auto extra stroom aan het net leveren. Die technologie kan heel waardevol zijn als er in de toekomst steeds meer mensen elektrisch gaan rijden.
Alpacawol
Toen Lucid in 2016 het studiemodel van de Air presenteerde, beschikte die auto nog over twee ruime, afzonderlijke achterstoelen. Bij de uiteindelijke productieversie is die ingewisseld voor een ‘normale’ achterbank met plek voor drie personen. Die mensen achterin hebben overigens wel alle ruimte: volgens Lucid biedt de Air de binnenruimte van een Mercedes-Benz S-Klasse, terwijl de buitenmaten eerder overeenkomen met die van de kleinere E-klasse. De kleur van het interieur is achterin anders dan van de voorstoelen, die naar wens met alpacawol bekleed kunnen worden.
Op praktisch vlak dringt zich opnieuw de vergelijking met de Tesla Model S op: waar die auto een grote vijfde deur heeft, is de Lucid Air een echte sedan. De achterruit gaat niet mee omhoog zodra je de – opvallend brede – achterklep opent, waardoor de laadopening kleiner is dan bij de Model S. De Lucid moet dat weer compenseren met een veel ruimere en diepere ‘frunk’ (front trunk, ofwel de voorste bagageruimte) die volgens Peter Rawlinson 90 procent groter dan bij de meeste concurrenten.
Inmiddels is Lucid begonnen aan de productie van de eerste exemplaren in de fabriek in Arizona. Voor Amerika zijn de eerste prijzen ook al bekend: de voorlopig voordeligste Air kost rond de 80.000 euro, terwijl de meest krachtige ‘Dream’-versie voor 161.500 dollar (omgerekend zo’n 137.000) te koop komt. Volgend jaar volgt op basis van de Air ook nog een ruime SUV en uiteindelijk wil het merk een compleet portfolio met elektrische auto’s maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Rijles een dure grap? Niet voor Chalayne (18), die les krijgt van haar opa (84): ‘Ik spaar een hoop geld uit’
Een rijbewijs halen is een dure grap, maar niet voor Chalayne Kloots (18). Zij heeft geluk en krijgt gratis rijles. Want haar opa Wout drijft op 84-jarige leeftijd nog altijd zijn eigen rijschool.Pernis, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam -
832 kilometer op één lading: brengt deze auto Tesla in het nauw?
Het Amerikaanse automerk Lucid Motors wil de wereld van de elektrische auto's opschudden met een model dat niet alleen veel verder komt dan de bestaande merken, maar ook nog eens twee keer zo snel oplaadt. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’
-
PREMIUM
Renovatie Haringvlietbrug vordert gestaag: ‘Sneller dan dit is menselijkerwijs niet mogelijk’
Of het een beetje wil vlotten met de renovatie van de Haringvlietbrug? Bij Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel, waar al maanden met man en macht wordt gewerkt aan de nieuwe klep van de brug, vinden ze van wel. In een enorme hal worden momenteel de laatste laswerkzaamheden uitgevoerd aan het 57 meter lange gevaarte, een belangrijke verkeersader tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. -
-
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE
Stiekem op pad met Volkswagens eerste elektrische SUV: de ID.4
Onmiddellijk na de veelbesproken ID.3 introduceert Volkswagen nog dit jaar een een tweede elektrische gezinsauto: de grotere ID.4, een SUV. Hij is officieel nog niet onthuld, maar onze autoredactie heeft al de eerste testrit achter de rug. Op VW’s geheime testcircuit vlakbij Wolfsburg. -
PREMIUM
Dit zijn de handigste apps voor op de fiets
Met het lenteweer in het vooruitzicht springen veel mensen op de fiets. Maar je wil niet verdwalen en wel wat zien onderweg. Met deze fietsapps kom je (bijna) altijd goed uit en mis je niks.