Spraakmakend ontwerp: het geheim achter de opzienbarende Kia EV9
De meningen zijn verdeeld over het uiterlijk van de recent onthulde EV9, Kia’s nieuwe elektrische vlaggenschip. Eén ding moet je het Koreaanse merk nageven: deze SUV met zeven zitplaatsen, die binnenkort ook naar Nederland komt, ziet er allesbehalve saai uit. Hoe is dit opvallende ontwerp tot stand gekomen? Een kijkje achter de schermen bij Kia.
Mazda heeft Kodo, Hyundai Sensuous Sportiness en de designfilosofie die sinds enkele jaren aan de basis van de ontwerpen van Kia ligt, heet Opposites United. Dat is meer dan designtaal, zegt Karim Habib, Head of Global Design: het draait vooral om tegenstellingen. ,,Contrasten zijn overal: oud versus nieuw, verschillen tussen culturen, de tegenstelling tussen verandering en vastigheid... Dat dingen tegenover elkaar staan, betekent niet dat ze niet samen kunnen gaan.”
Dat blijkt wel uit het eigenzinnige ontwerp van de nieuwe EV9. Habib legt uit dat de designfilosofie van Kia vijf pijlers kent die elk staan voor een eigen vorm van contrast: Joy for Reason, Technology for Life, Bold for Nature, Power to Progress en Tension for Serenity. Onder Joy for Reason verstaat Kia de tegenstelling tussen emotie en ratio. Het staat voor de toepassing van bijvoorbeeld gedurfde kleuren of materialen om het interieur rustgevend te maken. Technology for Life staat voor verbinding tussen mens en machine, onder meer door de toepassing van licht en connectiviteit. Bold for Nature is de pijler waarmee Kia naar eigen zeggen zowel organische als technische structuren en vormen in zijn ontwerpen toepast. Solide vlakken en rechte lijnen, maar ook vormen en verhoudingen die terugkomen in de natuur.
Avantgardistisch
Opposites United is niet zomaar tijdens een middagje brainstormen ontstaan. ,,De wortels van Kia liggen in Korea”, vertelt Habib. ,,De Koreaanse cultuur is momenteel toonaangevend en avantgardistisch. Denk maar aan de K-Wave, de wereldwijde invloed van en interesse in de Koreaanse popcultuur. Die is speels, optimistisch en gericht op de toekomst. Bij Kia zijn we simpelweg niet bang om risico’s te nemen. Om nieuwe dingen te proberen. Om fouten te maken. Het is helemaal niet erg als iets nieuws aanvankelijk onbekend of zelfs ongemakkelijk oogt. Eigenlijk is het heel eenvoudig: innovators blijven proberen totdat ze iets nieuws hebben, iets dat werkt. Kia herkent zich in dat principe. Er moet altijd vooruitgang zijn en we mogen niet stilzitten. Wie stilzit, wordt ingehaald.”
Met de elektrische EV6 brak Kia in 2021 al met oorverdovende stilte met het verleden. Die eerste in de basis als elektrisch model ontwikkelde auto van Kia was al getekend volgens het Opposites United-principe, maar met de even grote als kakelverse EV9 heeft Kia’s designteam zich door nog minder conventies laten tegenhouden. Wie de EV6 al te eigenzinnig vond, kan zijn borst natmaken. De met eigenzinnige designdetails overladen Kia EV9 geldt namelijk als wegbereider van een zelfverzekerder Kia dat met nóg uitgesprokener ontwerpen de toekomst te lijf gaat. In die nieuwe Kia’s kun je een enorme vleug EV9 verwachten. Maar worden er wel tegenstellingen in verenigd zoals de designfilosofie voorschrijft?
Teckkoun Kim, Head of Kia Next Design Group en het designbrein achter de EV6 en Sportage, wijst op een uiterst concreet voorbeeld van het Opposites United-concept in Kia’s nieuwe elektrische topmodel. ,,Kijk eens naar de scherpe driehoekige vormen in de carrosserie boven de wielkasten. Ze steken scherp af tegen het rustige, zachter gelijnde ‘middenschip’ van de EV9. Een voorbeeld van Opposites United. Het geeft de EV9 een imposant voorkomen. Het is immers ons elektrische vlaggenschip én een SUV.”
Dat Kia niet bang is om zich niet aan geldende designconventies te conformeren, blijkt wel uit de wielen waar de EV9 op wordt gepresenteerd. Die zijn opvallend dicht en hebben vierkante of driehoekige vormen. ,,We hebben er bewust voor gekozen om geen traditionele wielen met een x-aantal spaken toe te passen. Ook met de voorklep slaan we een heel andere weg in. Een motorkap met gaten en sterke vouwen, dat is inmiddels een cliché. Dat zien we overal al.”
Een minstens zo interessant designelement is te zien aan de voor- en achterzijde van de EV9. De koplampen en achterlichten zijn namelijk opgebouwd uit dikkere led-delen die via dunnere lijnen met elkaar verbonden zijn. ‘Star Map’-verlichting, noemt Kia het. Ook deze verlichtingsstijl ga je op alle toekomstige Kia’s in zekere zin terugzien, zo legt Kia’s koning van de tekentafel Karim Habib uit.
Ook bijzonder aan de binnenkant
Het Opposites United-design beperkt zich niet tot de buitenkant van de EV9. Jochen Paesen, Vice President Interior Design, en zijn team hebben van het interieur van de EV9 namelijk iets heel anders gemaakt dan van de buitenkant. Waar hoekige vormen het exterieur domineren, ademt het binnenste met z’n afgeronde vormen een vriendelijkere, gemoedelijkere sfeer. Dat Kia ook ín de EV9 een eigen weg kiest, blijkt wel uit de keuzes die Paesen heeft gemaakt. ,,Het is over en uit voor een volledig zwart interieur. Dat krijgt de EV9 niet. We kiezen voor two-tone-kleurstellingen, dat ziet er een stuk toegankelijker uit.”
Ook zet Kia volgens Paesen een dikke streep door de toepassing van pianolak. ,,De tijd van pianolak is voorbij, ooit zag je het overal. Maar in ons topmodel kiezen we ervoor dat niet meer toe te passen. Net als leer overigens.”
Vijftien nieuwe EV’s
De splinternieuwe EV9 is een model dat een sleutelrol speelt in Kia’s transformatie, zegt Global Chief Brand Officer Artur Martins. Die transformatie hangt nauw samen met Kia’s schijnbaar grenzeloze ambitie. Tot en met 2027 brengt het Koreaanse merk vijftien splinternieuwe EV’s op de markt. Het wil een van de grootste, zo niet het grootste EV-merk ter wereld worden. Kia deinst er niet voor terug een eigen weg in te slaan en de EV9 is daar het uithangbord van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
AUTOTEST
Test Kia EV6: supersnel opladen, maar comfort kan beter
De technisch zeer geavanceerde Kia EV6 is het zustermodel van de Hyundai Ioniq 5. Technisch zijn er weinig verschillen, maar het karakter blijkt toch net even anders. -
Van sulletje tot beste jongetje van de klas: het succesverhaal van Kia
Kia was in de eerste vier maanden van 2020 het op een na best verkochte automerk van Nederland, na Volkswagen. Niet slecht voor een merk dat in 1997 nog failliet werd verklaard. Samen met zusterbedrijf Hyundai gaat de Koreaanse fabrikant nu voor werelddominantie. -
PREMIUM
Steeds grotere wielen onder auto's: kwetsbaar en kostbaar
Fabrikanten zetten standaard steeds grotere wielen onder hun nieuwe modellen. Dat staat ze goed, maar grote wielen zijn ook duurder en kwetsbaarder. Als je per ongeluk tegen een stoeprand rijdt, kunnen de reparatiekosten flink oplopen. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
-
-
-
MET VIDEO / TEST
Kia’s nieuwe Niro is steengoed, maar had nog véél beter kunnen zijn
De uitgaande Kia Niro is geen spannende auto. Toch werd dit het best verkochte model van Nederland én de Koreaanse SUV schopte het tot Zakenauto van het Jaar. Niet zo vreemd dus dat zijn opvolger het nauwelijks anders aanpakt. Aan de andere kant: op een paar punten is Kia’s gebrek aan vernieuwingsdrang een gemiste kans. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.