Talloze slachtoffers van ‘Win een Jeep SRT’-actie op Facebook

De Belgische politie waarschuwt voor oplichters op Facebook die je willen doen geloven dat je een Jeep Grand Cherokee SRT kan winnen. Ook in Nederland zijn mogelijk talloze mensen slachtoffer.

Al 25.000 gebruikers van Facebook zouden in België in amper een week tijd slachtoffer zijn geworden zijn van de oplichting. De valse actie is overgewaaid vanuit het buitenland.

Met het prachtige vooruitzicht van een mooie Jeep in je garage proberen criminelen achter de actie je persoonlijke gegevens te achterhalen. ,,We raden iedereen aan spoedig wachtwoorden aan te passen en creditcardtransacties te controleren”, aldus de Belgische politie. En ook al zijn de criminelen misschien niet altijd uit op je wachtwoorden, dan bestaat nog altijd het risico dat je mailbox wordt gebombardeerd met spam.

Lees verder onder de foto's

Volledig scherm
De Jeep Grand Cherokee SRT doet velen watertanden en in de valse actie trappen. © Facebook

De zogenaamde winactie van Freebie Centraal verzamelde in minder dan een dag meer dan 141.000 reacties, 154.000 deelacties en 52.000 likes in Nederland en België. De initiators zijn er echter niet op uit gratis Jeeps uit te delen. Integendeel: ze azen alleen maar op de persoonsgegevens van mensen die reageren.

Zolang je alleen reageert, is er niets aan de hand, maar volgens de pagina moet je je aanmelding controleren. Hiervoor moet je op Facebook op ‘registreren’ klikken, waarna je naar een website van Green Flamingo wordt geleid. Daar vul je persoonsgegevens in. Wie dat doet, kan in de dag daarna rekenen op honderden spamberichten en geen daarvan is afkomstig van de firma Jeep die vraagt waar een splinternieuwe SRT kan worden bezorgd.