Volledig scherm
Tesla Model 3. © Tesla

Tesla: ‘Volledig zelfrijdende auto is volgend jaar al een feit’

Topman Elon Musk van Tesla belooft dat zijn auto's uiterlijk eind volgend jaar volledig autonoom vanaf een parkeerplaats naar een bestemming kunnen rijden. Hij spreekt over volledige autonomie, wat betekent dat de bestuurder intussen een dutje zou kunnen doen.

Musk belooft ook dat de wagens nog voor het einde van dit jaar grotendeels autonoom kunnen rijden, maar dan moet de bestuurder de boel nog wel in de gaten houden (het zogenaamde level 3). De Tesla-topman, die zegt zeker van zijn zaak te zijn, doet de uitspraken in een podcast van ARK Invest, een investeringsmaatschappij die geld heeft gestopt in de automaker.

Momenteel hebben Tesla’s met de juiste uitbreidingspakketten nog een ‘oprit tot afrit’-systeem, wat betekent dat ze alleen op de snelweg autonoom kunnen rijden. Daar wordt weliswaar harder gereden, maar verder zijn de omstandigheden simpeler; er zijn geen kruispunten en ook geen fietsers en voetgangers. Op de snelweg kan de auto zelfstandig snelheden regelen, van rijstrook wisselen, door knooppunten navigeren en een afrit nemen.

Tesla’s die sinds oktober 2016 van de band rollen, hebben al de hardware aan boord voor volledig autonoom rijden. Het wachten is alleen nog op de software. Overigens heeft Musk in het verleden vaker voorspellingen gedaan die lang niet altijd zijn uitgekomen. Persbureau Bloomberg heeft zelfs een webpagina waarop alle deadlines, zowel de gemiste als de gehaalde, worden bijgehouden. 

Tal van autofabrikanten, maar ook bedrijven als Google en Uber, werken aan zelfrijdende auto's. Ze zijn in een wedloop beland waarbij het erom gaat wie de eerste volledig autonome auto op de markt brengt. De meeste merken denken dat dat toch nog wel een jaar of vijf kan duren, zeker als het erom gaat auto's op de openbare weg los te laten. In aangewezen gebieden, of bijvoorbeeld op speciale rijstroken, zal het eerder mogelijk zijn.