Volledig scherm
Toyota Prius. © Toyota

Toyota aapt Lightyear One na met zonnepaneel-auto

Toyota experimenteert met een nieuw type zonnecellen op de Toyota Prius. Die moeten de actieradius met tientallen kilometers vergroten.

BMW's technische topman Harald Klaus maakte onlangs nog gehakt van de Lightyear One. Dat is een in Nederland geproduceerde auto, die mede dankzij een groot aantal zonnecellen tot 725 kilometer ver zou kunnen komen. 

Bij Toyota zijn ze wat voorzichtiger. Een door de zon opgeladen accu voegt volgens de Japanners 44 kilometer toe aan de actieradius van deze speciale Prius en dat wordt meer wanneer deze rijdt terwijl de zon schijnt.

Volledig scherm
Toyota Prius. © Toyota

Toyota experimenteert al langer met zonnepanelen. Aanvankelijk puur om zaken als de ventilatie draaiende te houden, of de auto te koelen in de zon wanneer deze stilstond, maar later ook in de vorm van een paneel dat bijdraagt aan de actieradius. Het gebruik van zonnepanelen is overigens niets nieuws voor de Japanners. Al jaren is Toyota aan het proberen om zonne-energie te gebruiken om hun auto’s verder te laten rijden. 

Volledig scherm
Toyota Prius. © Toyota

In de nieuwste versie zijn grote delen van dak, motorkap en achterzijde bedekt met zonnepanelen. De totale capaciteit van de drie zonnepanelen is 860 watt. Toyota en Lightyear One hebben hun inspiratie opgedaan bij de World Solar Challenge. Ook de Duitse Sono Sion is een auto die profiteert van zonlicht om verder te komen zonder bij te laden.