Volledig scherm
© Fitcar PPV

Typisch Nederlands: van je auto een fiets maken

Geen tijd om aan lichaamsbeweging te doen, maar wel een uur per dag in de file? De Fitcar PPV zorgt ervoor dat je je auto kunt voortbewegen met trappers. 

De Fitcar is het geesteskind van Nasser Al Shawaf, een Saoedische uitvinder die elke dag een uur in zijn auto zat tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer. Hij werkte samen met het Nederlandse ingenieursbureau BPO om een ​​trapmechanisme te creëren dat theoretisch kan worden ingebouwd in elke auto met automaat. De prijs is ongeveer die van een goede roeimachine: rond de 1.000 euro.

Volledig scherm
© Fitcar PPV

Op deze video is te zien hoe de gasklep van een Audi A4 Avant wordt aangestuurd door fietspedalen. Deze genereren een elektronische puls net zoals er feitelijk gebeurt wanneer je gas geeft met je rechtervoet. De motor wordt normaal aangedreven - je helpt dus geen brandstof te besparen, maar werkt alleen aan het verbranden van calorieën. 

Volledig scherm
© Fitcar PPV

Om plaats te maken voor de fietspedalen, is het rempedaal  vervangen door een hendel. Volgens Al Shawaf kun je met een FitCar in een half uur meer dan 300 calorieën verbranden. De 'fauto' of 'trauto' is in Nederland al uitgebreid getest. Er zijn drie instellingen: langzaam, snel en neutraal voor wanneer je vast staat in de file.

Volledig scherm
© Fitcar PPV

Volgens Oscar Brocades Zaalberg, directeur en oprichter van BPO, is er twee jaar gewerkt aan het prototype. ,,Als je eenmaal in de auto stapt en ermee rijdt, is het intuïtief, gemakkelijk te besturen en veilig - ik zou iedereen willen aanmoedigen het eens te proberen", zo meldt hij aan de Britse krant The Sun. Er wordt ook gewerkt aan een app om calorieverbranding bij te kunnen houden en een community te creëren voor gebruikers.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/