Volledig scherm
Illustratiefoto. © EPA

Uber wil weer de weg op met zelfrijdende auto’s na dodelijk ongeluk

VIDEOUber wil acht maanden na het dodelijke ongeluk in Arizona weer  gaan testen met zelfrijdende auto's. Het bedrijf achter de taxi-app heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de autoriteiten in de Amerikaanse staat Pennsylvania. 

Uber is overtuigd dat het de technologie achter de auto's genoeg heeft verbeterd om de experimenten te hervatten. Het bedrijf zette in maart een punt achter alle testen met zelfrijdende auto’s, nadat een van de voertuigen een 49-jarige voetgangster dodelijk aanreed in Tempe, Arizona. Onderzoek wees uit dat de auto de voetganger zes seconden voor de crash had opgemerkt, maar de noodrem pas vijf seconden later werd geactiveerd. De chauffeur die achter het stuur zat, was bezig met haar smartphone en merkte het slachtoffer pas op toen het te laat was.

Sindsdien werd er gesleuteld aan de technologie en de opzet van de testprocedures. Uber publiceerde vrijdag uit eigen beweging een evaluatie waarin het uit de doeken deed wat er werd verbeterd. Zo wil Uber voortaan niet één maar twee menselijke bestuurders plaatsen in de autonome wagens, en zullen zij beter worden opgeleid. Voorts worden de auto's uitgerust met verbeterde software, waardoor mensen of objecten sneller gedetecteerd kunnen worden.

Wanneer – en of - de testen opnieuw hervat worden, is niet duidelijk. Voor Uber de zelfrijdende functie van de auto's op de openbare weg in Pennsylvania mag testen, moet het groen licht krijgen van de nodige autoriteiten, waaronder de ‘National Highway Traffic Safety Administration’ en het ‘Department of Transportation’.

De politie van Tempe in de Amerikaanse staat Arizona heeft beelden van de dodelijke aanrijding met een zelfrijdende auto van Uber. De beelden zijn gemaakt vanuit de wagen en laten niet het ongeval zelf zien, maar de vrouw die voor de zekerheid achter het stuur zat: