Volledig scherm
Een medewerker van autofabrikant VDL Nedcar in Born. © ANP

VDL Nedcar: helft 'verdachte’ medewerkers na test
onder invloed van drank of drugs

UPDATEBij 150 medewerkers van de VDL Nedcar-autofabriek in Born zijn dit jaar na testen sporen van drank of drugs aangetroffen. Dat is de helft van de 300 medewerkers die voor een controle zijn geselecteerd met behulp van daarvoor getrainde honden.

Dat meldt VDL Groep vrijdag in een persverklaring. Aanleiding is een bericht door 1Limburg naar aanleiding van een mededeling in het personeelsblad van de autoproducent. 

Het Eindhovense concern licht in de verklaring de werkwijze toe die wordt gehanteerd bij de willekeurige steekproeven bij in- en uitgangen van de fabriek. ,,Indien een hond bij een medewerker aanslaat dan voeren wij een vervolgonderzoek uit. Daarbij vragen wij toestemming om wangslijm en/of  een blaastest af te nemen.” 

Een medewerker die medewerking weigert, wordt verzocht voor die dag het bedrijf te verlaten. De positief op drugs geteste medewerkers en medewerkers met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille zijn naar huis gestuurd, aldus VDL. ,,Bij herhaling volgt schorsing of ontslag. Wij hanteren een nul tolerantie-beleid."

Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar stelt dat ‘iedere collega waarbij een verhoogde waarde is aangetroffen, en die zichzelf én zijn of haar collega’s op de werkplek in gevaar brengt,  er één teveel is'.

VDL Nedcar  is een paar jaar geleden met de controles gestart, omdat er toen bij de directie signalen binnenkwamen dat op de werkvloer werd gehandeld in verdovende middelen. Alle medewerkers werd toen verteld dat er direct een ‘zerotolerancebeleid’ gold, en dat er strenge maatregelen zouden worden getroffen tegen medewerkers die onder invloed waren of verdovende middelen op zak hadden. 

Bij VDL Nedcar in Born worden onder meer verschillende modellen MINI Cooper en BMW X1 gefabriceerd. Het is de enige autoproducent van seriemodellen in Nederland. 

Volledig scherm
Een deel van het productieproces van VDL Nedcar in Born. © Roger Dohmen