Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging
auto-expertIn steeds meer steden wordt de snelheid voor het autoverkeer verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ook in Amsterdam heeft het gemeentebestuur dit besloten. ‘Maar langzamer rijden betekent toch ook meer vervuilend uitlaatgas?’, vraagt G.J. Roomer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
Vraag: ‘Nu de snelheidslimiet van 30 km/u steeds meer de standaard wordt, zoals in Amsterdam, zal ik vaak in een iets lagere versnelling moeten rijden. Met als gevolg dat mijn motor meer toeren maakt. Ik vraag mij af: stoot een auto bij 30 km/u meer schadelijke uitlaatgassen uit dan bij 50 km/u?
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Op de meeste plekken in Amsterdam gaat de snelheidslimiet inderdaad omlaag van 50 km/u naar 30 km/u. De beleidsmakers verwachten dat dit tot 30 procent minder ongevallen kan leiden.
Maar wat betreft de gevolgen voor de uitstoot slaat u de spijker op zijn kop. Het gezaghebbende Franse onderzoeksinstituut Cerema heeft al eens in opdracht van de Franse overheid de uitstoot bij verschillende rijsnelheden onderzocht. Toen bleek dat auto’s verreweg de meeste CO2 uitstoten bij lage rijsnelheden. Voor stikstof en fijnstof gold min of meer hetzelfde. Het laagste brandstofverbruik en de minste uitstoot hadden auto’s bij rijsnelheden tussen de 60 en 90 km/u. Richting de 30 km/u werd het slechter. Kortom, zo’n snelheidsverlaging is misschien goed voor de verkeersveiligheid, maar niet voor het milieu.
Volgens de gemeente Amsterdam gaat het alleen in die stad al om in totaal 270 kilometer aan autowegen en straten. Uit onderzoek bleek dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in zijn buurt onveilig tot zeer onveilig ervaart. En 83 procent vindt dat (te) hard rijden een belangrijke oorzaak is van onveilig verkeer. Achterliggende gedachte is overigens niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de geluidsoverlast van het autoverkeer.
De verlaging van de maximumsnelheid wordt in Amsterdam pas in december van dit jaar ingevoerd. Dat heeft alles te maken met het vele werk dat dit plan met zich meebrengt. De komende maanden zullen er overal in de stad borden worden geplaatst of vervangen. Ook worden verkeerslichten en belijningen aangepast en er komt een grote voorlichtingscampagne om iedereen op de nieuwe snelheidslimiet te wijzen.’
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar auto@dpgmedia.nl
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
De snelste auto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de 2 miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,82 seconden. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Radeloos en alles kwijt na ernstig verkeersongeluk: ‘Hij wist alleen dat iedereen maar gewoon doorreed’
Na een ernstig verkeersongeluk had de patiënt van verpleegkundige Yasmina Fendrhoussi (27) maar één vraag: wat is er nou echt gebeurd? Deze onwetendheid voelde bijna zwaarder dan herstellen van zijn gebroken ruggenwervels. Het inspireerde Fendrhoussi om iets te bedenken waarmee slachtoffers, hulpverleners en getuigen elkaar sneller vinden.Rotterdam -
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.”
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
Met video
Hier zit de reservesleutel verstopt voor je autodeur
Dankzij ‘Keyless Entry’ hebben moderne auto’s geen traditionele sleutel meer nodig. Iedere auto heeft echter een verstopte reservesleutel voor het geval er iets is met je afstandsbediening. Maar waar vind je deze en waar stop je 'm in? -
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
De Franse politie waarschuwt jaarlijks automobilisten op de Autoroute om op te letten voor dieven die trucs gebruiken om onwetende vakantiegangers te beroven, of geld af te troggelen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer