Volledig scherm
Herbert Diess. © AFP

Volkswagen blijft achter aangeklaagde topman staan

Ook de huidige topman van Volkswagen heeft een aanklacht aan zijn broek in het dieselschandaal, ditmaal vanwege marktmanipulatie.

De Duitse justitie heeft Herbert Diess samen met huidig president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig topman Martin Winterkorn aangeklaagd vanwege het opzettelijk te laat informeren van beleggers over de financiële gevolgen van de affaire rond sjoemelsoftware.

Het uitvoerend comité van de Raad van Toezicht ontkent de aantijgingen en zegt dat er rond dieselgate geen sprake is geweest van manipulatie van de aandelenkoers. Het comité stelt dan ook met nadruk dat de samenwerking met Pötsch en Diess zal worden voortgezet. De volledige Raad van Toezicht kwam vandaag in een buitengewone vergadering bijeen om de situatie te bespreken.

In de Duitse pers is men er desondanks niet zeker van dat de positie van beide topmannen houdbaar is. Volgens de Duitse krant Die Welt blijven beide mannen een belasting voor het concern door hun ‘besmette’ Dieselgate-verleden. Het zou zich volgens analisten steeds meer gaan wreken dat Volkswagen destijds niet direct schoon schip heeft gemaakt, zoals andere fabrikanten wel hebben gedaan.

Niet alleen Volkswagen zit nog steeds met de nasleep, ook voor Mercedes-Benz kreeg de dieselaffaire nog een staartje. Moederbedrijf Daimler zou eerst een boete van 3,75 miljard euro moeten betalen, maar uiteindelijk werd het bedrag teruggebracht tot 870 miljoen euro. Daimler heeft toegezegd te willen betalen en gaat dus niet in hoger beroep. 

Volledig scherm
© REUTERS