Volledig scherm
© REUTERS

Volkswagen stopt nu ook met de productie van de retro-Kever

Volkswagen stopt in 2019 definitief met het maken van de VW Beetle, de retro-versie van de legendarische Kever. Om het rijke erfgoed van de legendarische wagen te vieren, komen er nog twee "ultieme modellen". Dat heeft de Duitse autofabrikant bekendgemaakt.

,,Het verlies van de Lady Beetle na drie generaties zal waarschijnlijk een stortvloed aan emoties teweegbrengen bij de vele fans'', zei Hinrich Woebcken, de CEO van Volkswagen Noord-Amerika. Hij benadrukte dat VW zich wil toeleggen op grotere gezinsauto's en elektrische wagens.

Ontwerper Ferdinand Porsche kreeg in juni 1934 de opdracht van Adolf Hitler om een "wagen voor het volk" te creëren: een auto die betaalbaar was voor de gewone werkman. Hij kreeg van de automobielindustrie 20.000 rijksmark voor zijn opdracht. Een jaar later, in juli 1935, volgde de onthulling. Het was onmiddellijk een sensatie: in een tijd dat de meeste wagens groot en vierkant waren, kwam Porsche op de proppen met een compact wagentje. Het leek op een insect, en algauw werd Porsches model een "Käfer" (kever) genoemd.

Volledig scherm
© BELGA/AFP

Van de Volkswagen Kever werden sinds de jaren '30 wereldwijd 21,5 miljoen stuks verkocht. De laatste Kever in oude stijl rolde in juli 2003 van de band. Eind jaren '90 kwam er de 'New Beetle', die qua vorm sterk lijkt op zijn voorganger maar nooit de nostalgie kon evenaren. In Amerika was hij redelijk succesvol, maar vooral in Europa viel de belangstelling voor deze retro-Kever tegen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Rus stunt met achteruit racende Lada. En Elon Musk vindt dat ‘geweldig’
  Video

  Rus stunt met achteruit racende Lada. En Elon Musk vindt dat ‘geweldig’

  Het is inmiddels een hit op YouTube: een Lada die met extreem hoge snelheid achteruit lijkt te rijden. Het is echter schijn, want een Russische tiener keerde simpelweg het koetswerk van zijn oude roestbak om, waardoor de bestuurder gewoon de ervaring heeft dat hij vooruit rijdt. De stuntrijder, Sergei Artushchenko, vroeg via social media om een reactie van Elon Musk, de topman van Tesla. En die reageerde vervolgens in het Russisch met één woord: ‘Geweldig’.
 2. Geen gevaar meer voor oververhitte hond in de auto, dankzij nieuw systeem van Tesla
  video

  Geen gevaar meer voor oververhit­te hond in de auto, dankzij nieuw systeem van Tesla

  Tesla heeft een bewakingssysteem geïntroduceerd voor honden die in de auto achterblijven. Het systeem moet voorkomen dat honden in een verhitte auto zitten, terwijl hun baasje bijvoorbeeld naar de winkels is gegaan. Op het grote, centrale beeldscherm in de auto zien voorbijgangers een geruststellende mededeling: ‘Geen zorgen, mijn baasje komt zo terug’, aangevuld met de huidige temperatuur van het interieur.