Volledig scherm
© REUTERS

Volkswagen stopt nu ook met de productie van de retro-Kever

Volkswagen stopt in 2019 definitief met het maken van de VW Beetle, de retro-versie van de legendarische Kever. Om het rijke erfgoed van de legendarische wagen te vieren, komen er nog twee "ultieme modellen". Dat heeft de Duitse autofabrikant bekendgemaakt.

,,Het verlies van de Lady Beetle na drie generaties zal waarschijnlijk een stortvloed aan emoties teweegbrengen bij de vele fans'', zei Hinrich Woebcken, de CEO van Volkswagen Noord-Amerika. Hij benadrukte dat VW zich wil toeleggen op grotere gezinsauto's en elektrische wagens.

Ontwerper Ferdinand Porsche kreeg in juni 1934 de opdracht van Adolf Hitler om een "wagen voor het volk" te creëren: een auto die betaalbaar was voor de gewone werkman. Hij kreeg van de automobielindustrie 20.000 rijksmark voor zijn opdracht. Een jaar later, in juli 1935, volgde de onthulling. Het was onmiddellijk een sensatie: in een tijd dat de meeste wagens groot en vierkant waren, kwam Porsche op de proppen met een compact wagentje. Het leek op een insect, en algauw werd Porsches model een "Käfer" (kever) genoemd.

Volledig scherm
© BELGA/AFP

Van de Volkswagen Kever werden sinds de jaren '30 wereldwijd 21,5 miljoen stuks verkocht. De laatste Kever in oude stijl rolde in juli 2003 van de band. Eind jaren '90 kwam er de 'New Beetle', die qua vorm sterk lijkt op zijn voorganger maar nooit de nostalgie kon evenaren. In Amerika was hij redelijk succesvol, maar vooral in Europa viel de belangstelling voor deze retro-Kever tegen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS